Innehållsförteckning
Vad gör blåstången?
Blåstången viktig för Östersjön Blåstång beskrivs ofta som Östersjöns skog, eller havets barnkammare, och är central för livet i havet. Den fungerar till exempel som bra skydd för småfisk och larver. Många djur, bland annat kräftdjur och snäckor, lever också i tångruskornas band längs klipporna.
Hur hålls blåstången upprätt?
Blåstång (Fucus vesiculosus) Den är brun till olivgrön i färgen och har en platt gaffelförgrenad bål med tydlig mittnerv. Blåstången har ofta parvisa flytblåsor som anläggs på våren och gör att bålen står upprätt i vattnet.
Vart finns blåstången?
Blåstången växer runt Sveriges kuster, både på västkusten och i Östersjön upp i Bottenviken. Den är en brunalg med gaffelgreniga skott och tydlig mittnerv. Ofta bildas luftblåsor i förgreningarna. I lugnt vatten blir skotten långa och breda med många luftblåsor.
Hur är blåstången uppbyggd?
Inom folkmedicinen kan blåstång användas invärtes som avmagringsmedel och vid förstoppning. Använd del av växten är hela thallus, torkad i solen. Verksamt ämne är organiskt bunden jod och brom, xantofyll och polysackarider.
Vilka djur bor i blåstång?
Tånggråsuggor är de främsta betarna som äter av blåstången. De är 1-3 cm långa, enfärgade eller har varierande färgsättningar. Tusensnäckor är små, ca 0,5 cm långa snäckor. De äter mikroalger och bakterier på stenar och vattenväxter.
Vad äter en blåstång?
Blåstången rymmer en stor mängd smådjur, till exempel tånggråsuggor, tångmärlor, tångräkor, musslor och snäckor. Vissa av de här ryggradslösa djuren äter blåstång medan andra närmast söker skydd bland tången.
Vad innehåller tång?
Tång är inget vi brukar äta i vår del av världen, men kanske framöver. Växten är näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter, vilka antas gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.