Innehållsförteckning
Vad gör en utbildningschef?
Skolchefens funktion och ansvar Skolchefens uppgift är att hjälpa huvudmannen se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för utbildningen. Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal verksamhet och styrelsen om det är en fristående verksamhet.
Vem är huvudman?
En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar exempelvis ett företag eller en förening. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.
Vilka centrala förändringar har skett i skolans organisation och styrning sedan 1990 talet?
Vid början av 90-talet beslutade riksdagen att ansvaret för skolan skulle överföras till kommuner eller andra huvudmän såsom friskolor. Samtidigt ändrades styrningen av skolan från den tidigare regelbetonade styrningen till en mål- och resultatstyrning.
Vilket ansvar har en rektor?
Rektor på skolan ansvarar för kvaliteten och resultaten på skolan. Skolan ansvarar för att miljön är trygg, att det finns rutiner för att rapportera frånvaro och regler för hur man får bete sig på skolan. Rektor har också ansvar för att eleverna får det stöd de har rätt till för att nå målen.
Vem är skolchefens chef?
Skollagen från 2010 riktar sig till tre ansvarsnivåer i skolan: huvudmannen, som har det övergripande ansvaret, rektor, som har rätt att besluta om sin inre organisation för att fördela resurser efter barns och elevers olika förutsättningar och behov, och lärare, som har ansvar för undervisningen och för …
Vem är huvudman i förskola?
Ansvaret som huvudman innebär bland annat att fördela resurser och organisera verksamheten utifrån lokala förutsättningar samt att följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten så att de nationella målen och kvalitetskraven kan uppfyllas.
Hur ser ansvarsfördelningen ut mellan huvudman skolchef och rektor?
Huvudmannen och rektorn utformar utbildningen och ansvarar för att eleverna når målen. Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar. Skollagen är ryggraden i de regler som omgärdar utbildningsområdet.