Vad gör myndigheterna i Sverige?
Sveriges myndigheter utgörs av regeringen, domstolarna och förvaltningsmyndigheterna. Domstolarna är statliga, medan förvaltningsmyndigheterna kan vara statliga eller kommunala. Beslutande församlingar, såsom riksdagen och kommunfullmäktige, är inte myndigheter.
Vad är statsförvaltningens uppgift i Sverige?
Statsförvaltningarnas funktion Att utöva den exekutiva makten, genom att verkställa fattade beslut. Att utöva den dömande makten (domstolar). Att utöva kontrollerande och reglerande verksamhet (tillsynsmyndigheter och liknande). Att förmedla samhällstjänster beslutade i lag till medborgarna.
Vad gör de olika departementen?
Myndigheterna styrs av regeringen som helhet, som också tillsätter dess chef. I praktiken sorterar varje myndighet emellertid under ett specifikt departement och rapporterar till en minister. Departementens huvuduppgifter är att bistå regeringen i skrivandet av propositioner och i styret av myndigheterna.
Vilka myndigheter finns i Sverige?
År 2021 fanns 458 myndigheter i registret enligt följande fördelning:
- Statliga förvaltningsmyndigheter: 249 st.
- Myndigheter under riksdagen: 5 st.
- Statliga affärsverk: 3 st.
- AP-fonder: 6 st.
- Sveriges domstolar samt Domstolsverket: 83 st.
- Svenska utlandsmyndigheter: 112 st.
Vad menar man med att förvaltningen är självständig?
Riksdag och regering stiftar lagar, anslår resurser och utfärdar generella föreskrifter. Självständiga, oväldiga ämbetsverk verkställer de politiska besluten, tolkar och preciserar lagstiftningen gentemot den enskilde medborgaren.
Vilka olika myndigheter finns det?
Myndighetsregistret är uppdelat i sex olika kategorier listade nedan:
- Statliga förvaltningsmyndigheter (249 st)
- Myndigheter under riksdagen (5 st)
- Statliga affärsverk (3 st)
- AP-fonder (6 st)
- Sveriges domstolar samt Domstolsverket (83 st)
- Svenska utlandsmyndigheter (112 st)
Myndigheter är varaktiga verksamheter med egen instruktion Till myndigheter under regeringen räknar vi enbart permanenta verksamheter. Statliga förvaltningsmyndigheter, statliga affärsverk, domstolar och AP-fonderna ingår i vår definition av en myndighet. Vi räknar utlandsmyndigheterna som delar av Regeringskansliet.