Vad göra med uppgrävda stubbar?
Gräver du ned stubbarna en och en så märker du inte när de förmultnat. Man gräver ju ned stubbar i vägar i skogen, och de ser du inga spår av sedan! Sten ska du undvika att gräva ned, de fryser upp, men stubbar de ger sig inte till känna på något vis sedan de ”gömts”.
Varför ta bort stubbar?
Ett träd som skymmer sol och barrar ner din trädgård kan för all del sågas ned. Kvar blir då ofta stubben, eftersom denna är både mödosam och krånglig att få bort. Men med rätt utrustning och rätt teknik går det snabbare än du kan tro att ta bort stubbar.
Hur man kör en grävmaskin?
Bakåt för bommen uppåt. Spaken åt vänster styr skopans rörelse mot dig (stänger) och joystick till höger för skopan från dig (öppnar). Schaktbladet styrs med spaken som finns på höger sida bakom höger joystick. Schaktbladet skall med fördel vara nedfällt vid grävning vilket ger en god stabilitet.
Vart gör man av stubbar?
Om du inte abonnerar på ett eget trädgårdskärl kan du lämna ditt trädgårdsavfall på din återvinningscentral. Det gäller både dig som privatperson och för verksamheter.
Vart får man slänga stubbar?
Rätt container på Bråta ÅVC Ska ej avlämnas på Bråta ÅVC. Lämpar sig inte som trädgårdsavfall då fliskrossen ej klarar stubbar. Anlita ett transportföretag som Allfrakt, Fraktkedjan, Renova eller Ragn-Sells för borttransport. Hämtning med kranbil eller hyr container.
Kan man hyra en stubbfräs?
Kostnaden för att hyra en stubbfräs varierar såklart beroende på geografi. Men en snitt brukar vara 1500kr för en dag och cirka 3000kr för en helg. Därutöver så tillkommer kostnader för att få den utkörd eller att hyra en släpvagn.
Vad händer med stubbar?
En stubbe behöver flera decennier för att ruttna. Granstubbar ruttnar inifrån (regel: grangrop). Tallstubbar ruttnar utifrån (regel: tall topp). Undantaget är när splintveden i tall innehåller mycket tjära så att ”skorstenar” kan uppstå.
Hur funkar en grävmaskin?
Grävmaskiner består av en undervagn, en överdel och en aggregatdel. Överdelen har en motordel och en hyttdel som kan rotera fritt i förhållande till undervagnen. När maskinen ska gräva utförs det arbetet med grävaggregatet som är uppbyggt av två fasta länkar, bom och sticka/skaft. Denna manövreras numera med hydraulik.