Innehållsförteckning
- 1 Vad händer med en medelstor stjärna när den åldras?
- 2 Vilken temperatur har en röd stjärna?
- 3 När bildades solen och jorden?
- 4 Kan man se stjärnor som har slocknat?
- 5 Vad händer inuti solen?
- 6 Vad finns i solen?
- 7 Hur varmt är det i mitten av solen?
- 8 Hur bildas andra grundämnen än helium i solen?
- 9 Hur bildas helium i solen?
Vad händer med en medelstor stjärna när den åldras?
Efter några miljoner år kommer solen att krympa igen för att bli en vit dvärgstjärna med ungefär samma storlek som jorden. Efter ytterligare några hundra miljoner år kommer den att tyna bort till en mörk, kall kropp.
Vilken temperatur har en röd stjärna?
Klockan 06.00 hittar du stjärnorna Theta Coronae Borealis och Arcturus halvvägs upp på den sydöstra himlen. Den förstnämnda är 15 000 grader varm och därför blåaktig medan den sistnämnda är en gigantisk röd stjärna som ”bara” är drygt 4 000 grader varm.
När bildades solen och jorden?
Det är genom att studera denna stjärnbildning som vi kan ställa upp teorier för hur solen bildades för 4,6 miljarder år sedan. Ett normalt gasmoln består av omkring 75 procent väte och 25 procent helium samt mindre mängder av bland annat vatten och koldioxid.
Hur vårt solsystem bildades?
För cirka 4,5 miljarder år sedan bildades vårt planetsystem ur en roterande skiva av gas och stoft i utkanten av galaxen Vintergatan. Forskare menar att jorden uppstått genom att asteroider kolliderat med varandra och på så sätt klumpats ihop.
Hur stjärnor föds lever och dör?
Stjärnor dör på olika sätt En stjärna med liten massa tynar sakta bort för att till slut bli en liten mörk svart dvärgstjärna, medans en stjärna med stor massa sväller och blir en superjätte, för att sedan falla samman helt och explodera som en supernova.
Kan man se stjärnor som har slocknat?
Ja, i princip skulle den kunna ha ”slocknat” eftersom det tar ca 50 år för ljuset därifrån att nå oss. Men detta är väldigt osannolikt. Megrez är en dvärgstjärna av typ A som (liksom solen) omvandlar väte till helium i sitt centrum.
Vad händer inuti solen?
Inne i solens kärna skapar den ett så starkt tryck, att själva atomerna pressas ihop och bildar andra, tyngre, grundämnen, med större massa. Den här processen kallas fusion. Solen består till största delen av väte. Och när väteatomer genomgår fusion, bildas helium.
Vad finns i solen?
Solen består mestadels av väte och helium, men har också små mängder av tyngre grundämnen som kol, kväve, syre och järn.
Hur mycket väte finns i solen?
Solen är cirka 4,5 miljarder år gammal. Precis som alla stjärnor består vår sol av gas. Massan utgörs av 70,6 % väte och 27,4 % helium. En kraftfull gravitationskraft håller samman massan och skapar ett enormt tryck och extrema temperaturer på 15 miljoner grader Celsius i solens kärna.
Kan en stjärna slockna?
När det har hänt är stjärnan inte längre tillräckligt tung för att pressa ihop kärnan tillräckligt för att hålla igång fusionsförbränningen. När energiproduktionen avstannar, slocknar stjärnan och dör. De allra tyngsta stjärnorna exploderar istället. Explosionen kallar vi en supernova.
Hur varmt är det i mitten av solen?
En kraftfull gravitationskraft håller samman massan och skapar ett enormt tryck och extrema temperaturer på 15 miljoner grader Celsius i solens kärna. Till ytan är solen mycket kallare med en temperatur på 5 500 grader, vilket ändå är tillräckligt varmt för att inte bara få diamanter att smälta – utan att koka.
Hur bildas andra grundämnen än helium i solen?
Nästan alla grundämnen tyngre än väte och helium genereras ur dessa gaser av stjärnorna. Genom fusion i centrum genereras ämnen som tyngst upp till järn (atomnummer 26). Grundämnen från kobolt (atomnummer 27) upp till uran (atomnummer 92) genereras när större stjärnor ”dör” i supernovor.
Hur bildas helium i solen?
Solens energi produceras genom en sammanslagning – fusion – av väteatomer till helium. 600 miljoner ton väte omvandlas till helium varje sekund. Det är det höga trycket och den höga temperaturen i solens inre som driver reaktionen. Väteatomerna i reaktionen väger mer än det helium som bildas.
Hur lång tid tar det för en stjärna att slockna?
En stjärna som vår sol bildas på ungefär 50 miljoner år från det att nebulosan uppstår och börjar kollapsa till att den börjar skina på grund av kärnfusionen i stjärnans inre. Det är 67 miljoner gånger längre tid än det tar för en människa att formas (9 månader).