Vad har man renar till?
Renskötseln av idag är främst inriktad på köttproduktion. Tämjda renar används numera mest inom turismen eller för ”renrace”. Renskötseln spelar fortfarande stor roll i den samiska kulturen. Den är en traditionsbärare med stort symbolvärde.
Varför får bara samer ha renar?
Enligt Regeringsformen ska det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv främjas. Därför är renskötseln förbehållen samerna. Så ja, vem som helst får äga renar, men man kan inte släppa ut sina renar på bete om man inte är medlem i en sameby.
Varför sköter t ex samerna sina renar och varför just där?
Majoriteten lever i andra yrken, och även de som sysslar med rennäring har ofta andra inkomster. Men renen är fortfarande central i det samiska samhället. Förklaringen ligger i den avgörande roll som renen har haft för människors överlevnad i norr och därmed för den samiska kulturen och identiteten.
Hur många renar slaktas varje år?
Det finns runt 260 000 renar i Sverige(1) och varje säsong slaktas 25 000-50 000 individer.
Är alla renskötare samer?
Idag är endast cirka 4 600 samer i Sverige renskötare, vilket är en liten andel av alla samer som bor i Sverige. För att räknas som renägare räcker det att man äger minst en ren. Samer har renskötselrätt, vilket innebär att endast samer som är medlemmar i en sameby har rätt att utföra renskötsel idag i Sverige.
Vad lever renskötare av?
Renskötare äger och kontrollerar tama eller halvvilda renar och använder dem för sin försörjning, exempelvis genom att tillvarata mjölk, kött och skinn och/eller genom att använda renarna som drag- eller lastdjur och/eller som lockdjur vid vildrensjakt.
Vem bestämmer hur många renar varje sameby får ha?
Renskötselrättens utövande. 15 § Sameby får för medlemmarnas gemensamma behov använda byns betesområde för renbete. Länsstyrelsen bestämmer det högsta antal renar som får hållas på bete inom byns betesområde. Hänsyn skall därvid tas till andra intressen.
Hur många samer har renar?
Ungefär 2500-3000 samer i Sverige är beroende av renskötsel som inkomstkälla (köttproduktion). Många fler, särskilt i Norrbottens län, har ett renmärke och äger renar som sköts av en yrkesverksam renskötare. Andra traditionella näringar är jakt, fiske och duodji (slöjd och konsthantverk).