Innehållsförteckning
Vad heter akropolisklippan?
Mest berömd är Atens Akropolis, som ligger på en klippa som brant reser sig över staden.
Hur har akropolisklippan förändrats?
Klippformationen är en heterogen blandning av sedimentära bergarter som utgörs av skiffer, sandsten, märgel och konglomerat. Akropolisklippan utmärker sig med en kuperad terräng. Akropolis utmärker sig med flera historiskt, arkeologiskt och arkitektoniskt viktiga byggnader som kan dateras tillbaka till 400-talet f.Kr.
Vad används Parthenon till idag?
Idag finns dessa i British Museum, där kända som the Elgin Marbles. Andra skulpturer från Parthenon finns i Louvren i Paris och i Köpenhamn. Större delen av återstoden finns dock i Akropolismuseet, som ligger några meter sydöst om Parthenon. Några få kan fortfarande ses på själva byggnaden.
Vilken fris beskriver en festival för att fira Athena?
Parthenonskulpturerna är ett samlingsbegrepp för bland annat pedimenten, metoperna, akroteria samt frisen som dekorerade den övre delen av Parthenon. Dessa verk och skulpturer av klassisk grekisk stil skapades under överinseende av den atenske skulptören Fidias (490–430 f.Kr).
Vilket år byggdes Akropolis?
Historian bakom Akropolis Från början fanns bara en försvarsmur på Akropolis, men under 450-330 f.Kr byggdes här flera tempel av marmor. Parthenon är det mest kända och tillägnat till guden Athena. Akropolis har dock använts av människan sedan den yngre stenåldern och fynd har gjorts ända från 3000 f.Kr.
Var kommer Akropolis ifrån?
Akropolis IF är en sportklubb som grundades i Stockholm våren 1968. Seriespel påbörjades i basket hösten 1968 och fotboll våren 1969. Ungdomsverksamhet startades år 1975. Föreningen hade under en period över trettiofem lag med pojkar och flickor från juniorer upp till seniorer i basket, fotboll och volleyboll.
Hur ser Parthenon ut idag?
Perserkrigen genererade Parthenon Genom historien har Parthenon bränts ned, bombats och använts som stenbrott. I dag – efter drygt 30 års restaurering – ser templet nästan ut som när det byggdes.