Vad innebär arbetstidsdirektivet?
Arbetstidsdirektivet är en del av EU:s lagar när det gäller hälsa och säkerhet för att skydda arbetskraften. Direktivet begränsar den genomsnittliga veckoarbetstiden till 48 timmar, men det finns också en (opt-out) bestämmelse där en anställda frivilligt kan gå med på att arbeta längre.
När grundades arbetstidslagen?
Arbetstidslagen (1982:673), förkortat ATL, lag antagen av Sveriges riksdag 1982. Lagen reglerar bland annat hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och per år, samt i vilken utsträckning man måste ha rast. ATL reglerar även övertid och mertid (vid deltidsanställning).
Varför kom arbetstidslagen till?
Vidare skulle slopade dispenskrav frigöra resurser på Arbetsmiljöverket för hantering av sakfrågor . Arbetsmiljöverket ska utreda förutsättningarna för slopandet av dispenskravet för uttag av extra övertid per år, extra mertid per år och mer övertid per månad samt för uttag av nödfallsövertid längre än två dygn.
Vad är syftet med arbetsmiljölagen?
Syftet med arbetsmiljölagen, AML, är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö. Där står det till exempel att arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och ska leda arbetet mot en bättre arbetsmiljö.
Vad innebär miljölagen?
Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.
Får man betalt för lunch?
Måltidsuppehåll görs på betald arbetstid vilket innebär att om arbetet så kräver måste arbetstagare utföra arbete under ett måltidsuppehåll. Måltidsuppehåll räknas som ordinarie arbetstid. Arbetsgivare ska organisera arbetet så att arbetstagare får möjlighet till de pauser som behövs utöver rast eller måltidsuppehåll.