Populära

Vad innebar det att teckna kollektivavtal?

Vad innebär det att teckna kollektivavtal?

Det finns två sätt att teckna kollektivavtal för dig som arbetsgivare. Ni kan antingen gå med i en arbetsgivarorganisation eller teckna ett hängavtal med ett fackförbund. Som medlem i en arbetsgivarorganisation har du rätt till förmåner som bland annat rådgivning och försäkringar.

Vilka är det som tecknar ett kollektivavtal?

Vad är ett kollektivavtal? Kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor träffat mellan två eller flera parter som binder parternas medlemmar; dels arbetsgivarorganisation som företräder dig som arbetsgivare och dels fackförbund som företräder sina medlemmar, dina anställda.

Vad ingår i mina arbetsuppgifter?

Förutom skyldigheten att följa arbetsgivarens beslut åtar du dig också grundläggande skyldigheter gentemot arbetsgivaren när du ingår ett anställningsavtal. Skyldigheterna gäller även om de inte framgår av anställningsavtalet. Den mest grundläggande skyldigheten är arbetsplikten.

Vad som regleras i ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Allting annat, som betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning och mycket mer är redan klart.

Vilka företag har kollektivavtal?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.

Vilka är de stora arbetsgivarorganisationerna och arbetstagarorganisationerna?

Vilka är de stora arbetsgivarorganisationerna? De är Sveriges kommuner och landsting, arbetsgivarverket och svenskt näringsliv. Svenskt näringsliv är en organisation som verkar för att lagar och skattepolitik ska gynna företagsamheten i Sverige.

Vad är en arbetsgivarorganisation?

Genom arbetsgivarorganisationer kan du som arbetsgivare få stöd och hjälp i olika frågor som rör arbetsmarknaden. En arbetsgivarorganisation är arbetsgivarnas motsvarighet till facket. Syftet med arbetsgivarorganisationer är att arbetsgivarna går samman och organiserar sig för att möta de krav som fackförbunden har.

Vilka är arbetstagarens skyldigheter?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.

Kan man frångå kollektivavtal?

Det kan vara möjligt att frångå kollektivavtalet om detta gynnar den anställde, men det varierar mellan de olika kollektivavtal som finns. Vårt verktyg är inte anpassat efter något kollektivavtal utan utgår endast från lagstiftningen.

Vad reglerar inte kollektivavtalet?

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet sätter miniminivåer. De påverkar alltså inte möjligheten att sätta individuella löner, förhandla om arbetstiden eller lägga till extra försäkringar.

Har alla kollektivavtal?

I den allmänna debatten råder uppfattningen att i stort sett alla företag har kollektivavtal. Detta är fel. Endast cirka 40 procent av de minsta företagen har kollektivavtal medan närmare 60 procent inte har det.

Share this post