Innehållsförteckning
- 1 Vad innebär det att vara en rättsstat?
- 2 Var går gränsen mellan riksdagens roll och domstolarnas roll i en rättsstat?
- 3 Vad är rättsstatens principer?
- 4 Vad är en rättsstat lättläst?
- 5 Finns det nackdelar med en rättsstat?
- 6 Hur hänger rättssäkerhet och demokrati ihop?
- 7 På vilket sätt är Sverige en rättsstat?
Vad innebär det att vara en rättsstat?
Vad menas med en rättsstat? En rättsstat utgår från idén att ett samhälle är uppbyggt av regler som är förutsägbara och tillämpas objektivt. En rättsstat förutsätter inte demokrati men en demokrati förutsätter en fungerande rättsstat.
Var går gränsen mellan riksdagens roll och domstolarnas roll i en rättsstat?
I riksdagen sorterar domstolsväsendet under justitieutskottets ansvarsområde. Med nuvarande ordning tenderar domstolarna att uppfattas mer som en brottsbekämpningsmyndighet, inplacerad mellan åklagarväsendet och kriminalvården, än som den rättsstatens kärna som domstolarna utgör.
Vad finns det för samband mellan rättsstaten och ett demokratiskt tryggt samhälle?
Vårt statsskick bygger på denna syntes mellan folksuveränitetsidén och idén om ett lagstyrt samhälle. Folkstyrelsen förverkligas primärt genom lagar och andra rättsregler. Rättsordningen är ett instrument för folkviljan. Demokrati och rättsstat betingar varandra.
Vad är rättsstatens principer?
Rättsstatens principer innebär bland annat att alla människor ska behandlas lika inför lagen och ha lika tillgång till de offentliga institutionerna. Alla ska ha lika möjlighet att ta del av och påverka beslut och processer. Myndighetsbeslut som fattas ska vara transparenta och gå att överklaga.
Vad är en rättsstat lättläst?
Att de mänskliga rättigheterna respekteras är avgörande för utvecklingen av en demokratisk rättsstat. Omvänt vet vi att demokratiska beslutsprocesser och en fungerande och rättssäker stat förstärker skyddet för de mänskliga rättigheterna.
Vilka behövs i en rättsstat?
Sverige är en rättsstat. Enligt Sveriges grundlag ska alla invånare behandlas med respekt för sin frihet och sitt lika värde.
Finns det nackdelar med en rättsstat?
Det skall inte förnekas att rättsstatens formella kännetecken i viss mån kan förverkligas även i vissa icke-demokratiska politiska system. Där kan politikerna utöva makt genom lagar men är i regel inte själva underkastade dem. Dessa system utmärks av att de styrs med lagar men att rättsstaten inte är tryggad.
Hur hänger rättssäkerhet och demokrati ihop?
Den offentliga rätten handlar också om vad vi enskilda medborgare har för rättigheter gentemot statsmakten, som exempelvis yttrande- och tryckfrihet. Den offentliga rätten fungerar därmed som ett demokratiskt skydd och utgör en viktig del av rättssäkerheten för invånarna i Sverige.
Vad är det för skillnad mellan representativ demokrati och direkt demokrati?
De allra flesta demokratiska länderna har så kallad representativ demokrati. Det innebär att invånarna i regelbundna val väljer politiker som representerar dem och styr landet. När invånarna får vara med och besluta om en särskild fråga, till exempel i en folkomröstning, kallas det direkt demokrati.