Innehållsförteckning
Vad innebär horisontell könssegregering?
Horisontell könssegregering innebär att kvinnor och män har olika yrken och arbetsgivare samt arbetar i olika branscher. Vertikal könssegregering handlar i stället om att kvinnor och män på ett systematiskt sätt inte når lika långt i sina respektive karriärer (Löfström, SOU 2004: 43).
Vad ska män göra för att personer med annan etnisk bakgrund lättare ska komma in på arbetsmarknaden?
– Viktigast är att skapa fler jobb att söka, bland annat genom att ställa om samhället till att bli mer klimatsmart och grönt. Men det handlar också om att riva strukturella hinder som gör det svårt för människor att utbilda sig för att kunna ta jobben.
På vilka sätt har genus betydelse för val av utbildning och yrke?
– Internationell forskning har nyligen slagit fast att män och kvinnor är väldigt lika psykologiskt, i sina kompetenser och i sin personlighet, säger Una Tellhed. Det finns därför inte anledning att tro att män och kvinnor överlag passar bäst för olika typer av yrkesområden.
Vilka yrken är kvinnodominerade?
Många vårdyrken är kvinnodominerade Om man tittar särskilt på de mest kvinnodominerade yrkena så är barnmorskor i stort sett helt kvinnodominerade med 100 procent kvinnor. Skolsköterskor har 99 procent kvinnor, barnsköterskor, tandsköterskor och hudterapeuter har 98 procent kvinnor.
Vad är intern segregering?
Med intern könssegregering menas att kvinnor och män arbetar inom olika specialiteter av ett yrke. Ett yrke som har en jämn könsfördelning kan därför ändå vara starkt segregerat. Könssegregering kan innebära problem i form av till exempel effektivitetsförluster, privatekonomiska förluster och ojämn maktfördelning.
Vad är Värdediskriminering?
En sådan lönemässig skillnad kallas också värdediskriminering. Vilket betyder att jobb som i huvudsak innehas av kvinnor värderas – och betalas – lägre än arbeten med liknande kvalifikationskrav som i huvudsak innehas av män”.
På vilka sätt påverkar genus individens val av utbildning och yrke?
Att de normer, förväntningar och förutsättningar som finns i samhället i stort också påverkar individers val gällande utbildning och yrke. Fyra bakgrundsfaktorer påverkar i hög grad en individs utbildnings- och yrkesval; kön, social bakgrund, inrikes eller utrikes bakgrund och den regionala och lokala kontexten.