Innehållsförteckning
Vad innebär svår demens?
Svår demens Det är ofta svårt med orientering till plats, rum och tid. Talet försvinner ofta helt eller inskränker sig endast till enstaka ord som ofta upprepas gång på gång. Vid svår demens börjar även det rent fysiska påverkas. Det blir allt besvärligare att klä på sig, sköta hygien och att äta.
Hur allvarlig är demens?
Det blir allt besvärligare att klä på sig, sköta hygien och att äta. Ofta försvinner gångförmågan helt i denna fas. Den sista tiden i livet är den sjuke oftast helt beroende av vård och omsorg. Många med demenssjukdom avlider till slut av lunginflammation, hjärtsvikt eller av någon annan sekundär sjukdom.
Hur ska man behandla demens?
Demens – behandling. Det är viktigt att se till att den äldre patienten är i så bra fysisk form som möjligt och behandla bl.a. infektioner som annars kan försämra sjukdomen. Man ska också tillsammans med sin läkare titta över vilka läkemedel som påverkar hjärnans funktioner negativt exempelvis ångestdämpande mediciner (bensodiazepiner).
Vad är orsakerna till demens?
De vanligaste orsakerna till demens är: 1 Nervsjukdom (ex Alzheimers sjukdom) 2 Blodkärlsförändringar i hjärnan 3 Fysisk skada (trauma) 4 Vattenskalle 5 Tumör 6 Infektion/inflammation 7 Missbruk 8 Alzheimers sjukdom – symtom
Vilka Demenssjukdomar har olika symtom?
De olika demenssjukdomarna har olika symtombild. Demens – förekomst och orsaker De vanligaste symtomen och tecken vid Alzheimers sjukdom är: Smygande debut och långsam försämring
Hur många är demenssjuka i Sverige?
De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.