Innehållsförteckning
Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?
Norge och Danmark En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.
Vad står midsommarstången för?
Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
När firades midsommar förr?
Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag 24 juni). Men då det ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag.
Vad gör man på midsommarafton?
I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.
När började man fira midsommar?
I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.
Vem målade en midsommardans?
Anders ZornMidsommardans / Konstnär
När ändrades datum för midsommarafton?
Hur ser en midsommarstång ut?
Midsommarstångens utseende har inte alltid varit som den ser ut idag – ett kors med en cirkel på varje arm. Istället har det många olika, lokala variationer. Det är först förra århundradet som vi fått en midsommarstång som med viss fantasi kan liknas vid en upp och ned vänd fallos.
Vad är en majstång?
Ordet majstång (midsommarstång) hänger samman med verbet maja som betyder pryda. Bruket att maja eller pryda förstukvistar och kyrkportar med löv är en gammal sed. Bruket att resa majstänger har troligtvis spridits från städerna till landsbygden.
När infördes midsommar?
Kort svar: Att midsommarafton alltid skulle inträffa på en fredag beslutades av riksdagen 1952 och den första midsommarafton som berördes var midsommarafton 1953. Midsommar (till skillnad från midvinter) infaller i anslutning till solståndet – alltså när det är som ljusast på året.