Innehållsförteckning
Vad kan man anmäla till Europadomstolen?
Staterna kan bryta mot konventionen genom att ha bestämmelser, exempelvis en lagregel, som strider mot konventionen. Men även enskilda beslut av myndigheter och domstolar kan utgöra brott mot konventionen. Konventionen utgör svensk lag. Du måste först ha uttömt alla inhemska möjligheter och instanser för att få rätt.
Hur kan du klaga på EU?
Lämna ett klagomål med mejl eller post Använd standardformuläret om du vill skicka klagomålet med mejl eller lämna det på papper. Formuläret finns på alla EU-språk och innehåller instruktioner som hjälper dig att få med alla uppgifter.
Vem kan klaga till EU-domstolen?
Europeiska ombudsmannen tar emot klagomål från EU-medborgare på EU:s institutioner och organ. Klagomålen kan till exempel gälla att du anser dig ha blivit felaktigt behandlad av en EU-institution, att du inte har fått den information du har rätt till eller att en EU-institution är för långsam.
Kan Europadomstolen ändra svensk dom?
Om domstolarna misslyckas i detta och går emot EKMR, har individen rätt att ställa landet inför rätta i Europadomstolen. Domstolen kan inte upphäva eller ändra en dom/beslut som fattats av medlemsstatens myndighet eller domstol utan bedömer istället om den nationella domen strider mot Europakonventionen.
Hur kontaktar man EU?
Skriv din fråga nedan – på vilket officiellt EU-språk du vill. Du kan också skriva på ukrainska eller ryska. Förklara så noggrant du kan och se till att du anger rätt kontaktuppgifter.
Kan en privatperson väcka talan mot en stat i Europadomstolen?
En privatperson kan inte väcka talan mot en annan privatperson i domstolen. Domstolens avgöranden är rättsligt bindande för den berörda staten.
Vad krävs för att få sitt ärende behandlat av Europadomstolen?
Art. 35 i Europakonventionen tar upp kriterier för att ett mål ska tas upp till prövning av Europadomstolen. Alla nationella rättsmedel ska ha uttömts, och målet får anhängiggöras senast sex månader från det att det slutgiltiga beslutet meddelades, art. 35.1 Europakonventionen.