Populära

Vad kannetecknar al?

Vad kännetecknar ål?

Al är ett snabbväxande lövträd som växer i fuktiga miljöer och försörjer sig själv med kväve. Den förekommer upp till mellersta Sverige och utmed Norrlandskusten. Ytterligare en art finns – gråal med sin största förekomst i norra Sverige. Den har liknande virkesegenskaper som klibbal men är något mjukare.

Är en sorts ål?

Alnus viridis är precis som andra alar en kvävefixerare och kan därför växa på fattig mark. Den är en ljuskrävande och vill inte ha för mycket skugga. Alnus viridis är mer en buske eller ett litet träd och blir ca 4 m lång.

Vad kan man använda ål till?

Det har varit vanligt för tillverkning av träskor. Tack vare sin mjukhet och formstabililtet används det ofta inom träsnideri, till exempel ”Döderhultarens” skulpturer. Al användes även till vattenledningar eftersom det har stor motståndskraft mot röta när det är i syrefattig miljö.

Kan grå ål kallas?

Gråalen (Alnus incana) (vital) är ett tidigt blommande hängeträd och tillhör alsläktet. Den är en av de två vanliga alarna i Sverige; den andra är klibbalen. I stora delar av Götaland kallades den i äldre tid arre.

Vad kan man göra av ål?

Den mest kända användningen är till träskor. Den används i viss mån till möbler och snickerier. Historiskt sett har alen använts till mycket, pålar, vattenledningar, färgning, ved. Den lär användas när man bygger nyckelharpor.

Är ål korsord?

Synonymer till ål

  • ormlik benfisk, ålfisk; hal som en ål listig och opålitlig, undfallande och opålitlig.
  • mörk ryggstrimma (på häst)
  • rundmask, parasit.
  • potatisgrodd, grodd, skott.

Vad kan man göra med al?

Finns det mycket Al i Sverige?

Utbredning. Ålen finns, eller rättare sagt fanns förr, i hela landet med undantag för fjällregionen och vissa vatten på sydsvenska höglandet. Den finns även längs våra kuster, inklusive runt och på Öland samt Gotland. Förekomsten av vandringshinder har avsevärt minskat ålens utbredning.

När och varifrån kom Alen till Sverige?

Gråal (Alnus incana) ▶ Invandrade relativt tidigt från öster eller från nordöst och fanns redan under värmetiden allmänt i Svealand och Norrland. Växer idag främst i norra och mellersta Sverige.

Hur ser ål trädet ut?

Alarna skiljer sig från många andra träd genom sina skaftade knoppar. Klibbalen har dessutom en karaktäristisk bladform, en omvänt äggrund eller genom den urnupna spetsen omvänt hjärtlik bladskiva. Undersidan har domatier med brunaktig hårtofs.

Share this post