Populära

Vad kontrolleras i en bakgrundskontroll?

Vad kontrolleras i en bakgrundskontroll?

Kontroll av ekonomiska och juridiska frågor Ibland ber vi dem även verifiera uppgifter som du har gett i ditt CV eller annan information från rekryteringsprocessen. Du kan också känna dig trygg med att det alltid framgår exakt vad ToFindOut ska verifiera i varje enskild bakgrundskontroll.

Vad innebär bakgrundskontroll vid anställning?

– Då gör vi ibland en så kallad ”utökad bakgrundskontroll”. I de allra flesta fall har eventuellt fula fiskar rykt långt tidigare i processen. I en utökad kontroll tittar man inte bara på personen själv utan gör samma typ av personaliakontroll på familj och vänner för att se om det finns någon kriminell belastning.

Vad syns i en säkerhetsprövning?

Vid säkerhetsprövningen klarläggs dina personliga egenskaper och andra personliga förhållanden ur ett säkerhetsperspektiv. I prövningen ingår registerkontroll och säkerhetsprövningsintervju, samt en särskild personutredning för tjänster inom säkerhetsklass 1 och 2.

Bakgrundskontroller vid rekrytering

  • Personalia. Vi undersöker att personen är den som den utger sig för att vara.
  • Ekonomi. Eventuellt skuldsaldo hos kronofogden, betalningsanmärkningar, samt tidigare årsinkomster.
  • Juridik. Diarieförda ärenden hos valda tingsrätter, hovrätter och förvaltningsrätter.

Efter godkännandet inhämtas och verifieras information från öppna källor och publika register som sammanställs i en rapport. Bakgrundskontrollen används sedan som beslutsunderlag när arbetsgivaren fattar beslut om att anställa personen baserat på en helhetsbedömning av kandidaten.

Hur lång tid tar det att göra en bakgrundskontroll?

Hur lång tid tar det att göra en bakgrundskontroll? Det beror på hur omfattande kontrollen är. Är det enklare variant kan det ibland räcka med en dag och är den av mer omfattande karaktär kan den ta upp till tio dagar. Det skiljer givetvis mellan olika BKF-företag och hur arbetsbelastningen är för tillfället.

Kan rekryterare se min lön?

Det kan vara bra att först fråga vilka förväntningar den sökande har på lön och andra förmåner och därefter berätta vilken lönenivå företaget tänkt sig för det aktuella jobbet. Som chef/rekryterare vill du självklart fatta de beslut som är mest lönsamma för verksamheten, det är ju trots allt det du blir bedömd efter.

Vilka saker vill de flesta arbetsgivare veta om dig?

Är tjänsten verkligen rätt för dig? Erbjuder företaget det du förväntar dig? Passar företagskulturen ihop med dina personliga mål och värderingar? Många arbetsgivare anser dock att kandidater ställer alldeles för få frågor på anställningsintervjun och skulle gärna se att fler ställer dessa fem frågor.

Share this post