Innehållsförteckning
Vad menas med en säker produkt?
När gäller produktsäkerhetslagen? Lagen gäller för alla produkter som företag erbjuder till dig som konsument. Kravet är att varor och tjänster ska vara säkra. Enligt lagen är en vara eller tjänst säker om den vid normal användning inte innebär någon risk, eller låg risk, för din hälsa och säkerhet.
Vad gör en distributör?
En distributör är en näringsidkare/företagare som köper in varor från en leverantör och säljer därefter själv varorna till butiksledet/ kunden. Distributören har sitt eget lager, skickar till och fakturerar själv sin kund.
Vilka kontroller kan man göra på en produkt?
Kontroller handlar om att regelbundet inspektera en produkt när den används för att försäkra sig om att den uppfyller specifika krav. Provning rör oftast vissa egenskaper hos produkten, exempelvis hållfasthet för leksaker, brandrisk för kläder, eller kläm- och skärrisker för fällbara stolar.
Vad betyder produktsäkerhetslagen?
Produktsäkerhetslagen ställer krav på att alla varor och tjänster som företag erbjuder konsumenter ska vara säkra. Syftet med lagen är att förebygga personskador.
Vilka företag bör jag undvika?
Här är hela listan över företagen du bör undvika:
- Svenskt fordonsskydd, 934 anmälningar.
- Telia, 513 anmälningar.
- Bilprisinfo, 325 anmälningar.
- Tele2, 263 anmälningar.
- Allente, 252 anmälningar.
- SAS, 214 anmälningar.
- Telenor, 205 anmälningar.
- Viaplay, 186 anmälningar.
Vad är skillnaden mellan distributör och återförsäljare?
Distributörer kallas ofta återförsäljare, men det är en viktig skillnad mellan distributörer och återförsäljare. Distributörer kommer att sälja till många olika återförsäljare och till och med till detaljhandeln ibland, medan återförsäljare endast säljer till detaljhandelspubliken.
Kan Konsumentverket dra tillbaka varor?
I sista hand kan en återkallelse behöva göras om andra åtgärder inte räcker för att förebygga faran. Vid en återkallelse ska tillverkaren göra något av följande: avhjälpa felet som skaderisken hänför sig till (rättelse) ta tillbaka varan och leverera en annan felfri vara av samma eller motsvarande slag (utbyte)
Vilket ansvar bör vi konsumenter ta?
Konsumentverket har ett särskilt ansvar för produktsäkerhet inom fyra områden; leksaker, personlig skyddsutrustning för konsumentbruk, tjänsters säkerhet och för konsumentvaror som inte har någon speciallagstiftning.
Var anmäler man oseriösa företag?
Till oss kan konsumenter anmäla företag och produkter som inte följer den konsumenträttsliga lagstiftningen. Din anmälan innebär inte att vi hjälper dig personligen i just ditt ärende. Den kan dock hjälpa andra konsumenter i framtiden genom att Konsumentverket uppmärksammas på aktuella konsumentproblem.
Vad krävs för att en produkt ska bli CE märkt?
CE-märket betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Leksaker, elektrisk hemutrustning samt flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning hör till de produktgrupper som omfattas av märkningen.
Vad har jag för skyldigheter som konsument?
Dina skyldigheter som konsument Som konsument är du främst skyldig att betala för produkten. Det lönar sig att minnas din skyldighet speciellt i fall du köper på avbetalning eller kredit. När du ingår köpet förbinder du dig att betala produkten i sin helhet och enligt plan.
Vems är ansvaret att se till att produkterna är hållbara konsumentens producentens eller statens?
Av företag, politiker och konsumenter så är det enligt svenskarna först och främst vi själva som bär ansvaret för att ställa om konsumtionen i linje med en hållbar utveckling. Cirka en av tre tycker också att politikerna och företagen har ett stort ansvar.
Vad omfattar produktsäkerhetslagen?
Vad kostar det att få en produkt CE märkt?
En enkel riskbedömning kanske ligger runt 15-20tkr. Kostnad för resterande arbete i CE-märkningsprocessen är beroende på hur mycket som ska göras av konsulten och vad som görs inhouse.
Vad innebär säljstopp?
Säljstopp kan beskrivas som ”det att en vara plötsligt, men medvetet, tas bort från försäljning”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av säljstopp samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.