Innehållsförteckning
Vad menas med samtliga förnamn?
Förnamn är en persons individuella namn. I svenskan står förnamnen före efternamnet eller efternamnen. Förnamn kallas även dopnamn och ett eller flera används som tilltalsnamn.
Kan man ha ett efternamn som förnamn?
Varje barn som föds i Sverige ska enligt svensk lag ha minst ett förnamn och ett efternamn. Det finns inga föreskrifter om hur många förnamn man får ha, men efternamnen får vara högst två. Exempel: Sture Lindberg och Anna Andersson son Johan Axel kan ha Johan, Axel eller Johan Axel som tilltalsnamn.
Vad är ett smeknamn?
Smeknamn är en form av binamn; ett positivt laddat ersättningsnamn för en person, ort, förening eller ett föremål, men kan även vara ett binamn/tillnamn (till exempel Leif ”Honken” Holmqvist). Motsatsen till smeknamn är det negativt laddade öknamnet.
Vad är skillnaden på tilltalsnamn och förnamn?
Tilltalsnamnet är det eller de förnamn som man kallas för. Man kan högst ha två förnamn som tilltalsnamn. I SCB:s befolkningsregister, som är källan till namnstatistiken, finns uppgift om tilltalsnamnet för ca 70 procent av personerna. För den resterande delen har vi använt det första förnamnet som tilltalsnamn.
Hur vet man vad som är tilltalsnamn?
Tilltalsnamn är det eller de av en persons förnamn som vid sidan av efternamnet används vid tilltal, presentation och omnämnande. Bland bekanta kan tilltalsnamnet användas ensamt och eventuellt ett smeknamn användas istället.
Kan man ha ett efternamn som mellannamn?
I den senaste namnlagen togs konceptet mellannamn bort. Det är dock tillåtet att använda samma namn som ett andra efternamn eller ett förnamn (som inte är ens tilltalsnamn). Den som hade ett mellannamn när den senaste lagen trädde ikraft: 1 juli 2017, får behålla det som ett mellannamn, men inga nya mellannamn tillåts.
Kan man bara ha ett efternamn?
Man kan enligt svensk lag i dag inte ha dubbla efternamn, vilket är vanligt i många andra länder. Mellan förnamn och efternamn kan man bära ett mellannamn. Det ser ut som ett efternamn men det kan inte föras vidare till barn eller den man gifter sig med.