Populära

Vad menas med trafikanter?

Vad menas med trafikanter?

Trafikant är, enligt Förordning (2001:651) om vägtrafikdefinitioner, ”den som färdas eller annars uppehåller sig på en väg eller i ett fordon på en väg eller i terräng samt den som färdas i terräng”.

Vilka fordon finns i gruppen motorfordon?

Motorfordon. Motorfordon delas in i bilar, motorcyklar och mopeder. Det finns också släpfordon och efterfordon.

Får man bryta mot trafikregler om det krävs?

– Nej. Föraren av ett fordon är alltid ansvarig för att följa gällande trafikregler och det finns varken skyldighet eller rättighet att bryta mot trafikregler. Om man utan att bryta mot trafikreglerna kan släppa fram ett utryckningsfordon som påkallar fri väg, det vill säga med blåljus med siren, ska man göra det.

Finns för trafikanter?

Med trafikant räknas inte enbart de som färdas i till exempel bil utan samtliga som finns på väg. Detta gäller alltså även fotgängare och cyklister. Så länge någon vistas på en väg räknas denna som trafikant. SL kallar alla som åker med tunnelbana för trafikanter.

Vilka regler som gäller för alla trafikanter?

Trafikreglerna gäller överallt, både på vägarna och i terrängen – och terräng är enligt trafikförordningen allt som inte är väg. De gäller alla trafikanter. De generella trafikreglerna finns i trafikförordningen (1998:1276).

Får man gå över rött ljus?

2 § trafikförordningen (1998:1276) (här) framgår att trafikanter ska följa anvisningar för trafiken som meddelas genom trafiksignaler. Denna bestämmelse omfattar även gående, vilket innebär att det är olagligt att gå mot röd signal.

Vilka fordon ska man lämna fri väg för?

Förare som ska lämna fri väg ska stanna om det är nödvändigt. (2 kap 5 § Trafikförordningen). Som trafikant ska du också lämna fri väg för järnvägståg, och för spårvagn, om inte vägmärke om väjningsplikt gäller för spårvagnsföraren. Förare som ska lämna fri väg ska stanna om det är nödvändigt.

När får man bryta mot vissa trafikregler?

I brådskande ärenden får polisen också bryta mot hastighetsbestämmelserna. En vanlig missuppfattning är att detta bara får ske när blåljus och sirener är påslagna, men eftersom det finns tillfällen när polisen varken vill synas eller höras är det upp till föraren att avgöra när dessa ska användas.

https://www.youtube.com/channel/UCwCyoHGWIB-tzG5gQKshV3g

Share this post