Innehållsförteckning
Vad påverkar tyroxin?
Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. Tyroxin kallas för T4 och trijodotyronin för T3.
Vad är det för skillnad på Levaxin och Euthyrox?
Euthyrox har en annan tillverkare (Merck) och formulan på tabletten skiljer sig något från Levaxin. Medan innehållsämnena i Levaxin är laktosmonohydrat, majsstärkelse, gelatin, magnesiumstearat och talk, är innehållsämnena i Euthyrox laktosmonohydrat, majsstärkelse, gelatin, magnesiumstearat och kroskarmellosnatrium.
Hur fungerar signalerna som påverkar sköldkörtelns funktion?
Hypotalamus är generalen som sänder signaler i form av TRH (tyreotropinfrisättande hormon) till den underordnade hypofysen. När hypofysen får signaler från hypotalamus, frisätter den ett eget hormon, TSH (tyroideastimulerande hormon). TSH stimulerar sköldkörteln till att bilda tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).
Kan barn få hypertyreos?
Både hypo- och hypertyreos kan förekomma hos barn i alla åldrar men ses oftast hos flickor i tonåren. Hypotyreos är vanligast och 1 av 3 000 nyfödda screenas med kongenital hypotyreos. Barn med Downs och Turners syndrom har högre risk för sjukdom. Hypertyreos är ovanligare med en incidens på 1/100 000 barn.
Vad ska tyroxin ligga på?
Normalvärde skall ligga mellan 0,2-3,5. Laboratorier anger oftast högre värden men då ingår ofta personer med tyroideasjukdom i “normalbefolkningen”. Fritt-T4 är sänkt och ger graden av sjukdom.
Är sköldkörtelproblem ärftligt?
Kan vara ärftligt Sjukdomar i sköldkörteln kan bero på gener som man ärver. Du kan lättare få sjukdomen om du har vissa gener. Det gäller både struma, hypertyreos och hypotyreos.