Innehållsförteckning
Vad säger lagen om arbetsrätt?
Lagen om anställningsskydd (LAS) Den innehåller regler om anställningsformer och om uppsägning. Vissa delar av LAS är tvingande och de går inte att ändra genom avtal. Andra delar kan kompletteras och ersättas med kollektivavtal, till exempel när det gäller uppsägningstider och turordningsregler.
Vad är viktigt inom arbetsrätt?
Arbetsmiljölagen har bland annat som syfte att förebygga olyckor på arbetsplatsen. Arbetsrätt är den del av lagstiftningen som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Om en tvist uppstår om arbetsrättens tillämpning och parterna är bundna av kollektivavtal så drivs ärendena i Arbetsdomstolen.
Vilka lagar styr förhållandena på arbetsmarknaden?
De svenska arbetsmarknadslagarna
- Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagen är en ramlag.
- Arbetstidslagen.
- Diskrimineringslagen.
- Föräldraledighetslagen.
- Lagen om anställningsskydd, LAS.
- Lag om ledighet för att bedriva näringsverksamhet.
- Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
- Semesterlagen.
Vad är ett anställningsavtal?
Anställningsavtalet är det avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som reglerar vad som huvudsakligen gäller för tjänsten. Tjänstetitel, anställningsform, lön, löneförmåner, semester och uppsägningstid är exempel på villkor som ett anställningsavtal bör innehålla. Arbetsgivaren är också skyldig att senast en månad efter tjänstens början
Vad är reglerna om olika anställningsformer?
Reglerna om olika anställningsformer finns i lagen om anställningsskydd, LAS. Vikariat används för att ersätta en arbetstagare som är frånvarande, eller för att i vissa fall fylla en vakans i väntan på att en person rekryteras till tjänsten.
Vad gäller anställningsavtalet?
Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen. Innan en anställning påbörjas bör det finnas ett skriftligt anställningsavtal som är undertecknat av både arbetsgivaren och den som ska anställas. Det gäller även vid visstidsanställning.
Vad är visstidsanställning?
Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning medan tillsvidareanställning gäller till dess någon av parterna avslutar den. Oavsett anställningsform, ska du se till att ha ett skriftligt avtal innan anställningen påbörjas. Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen.
Den arbetsrättsliga regleringen finns bland annat i arbetsrättsliga lagar som lagen om anställningsskydd (LAS) och lagen om offentlig anställning. Men även kollektivavtal spelar en viktig roll och innebär att anställningsvillkoren regleras på ett enhetligt sätt för alla medarbetare hos arbetsgivaren.
Vilken regel är det som arbetsgivare oftast bryter?
Brott mot anställningsavtalet eller lojalitetsplikten kan leda till uppsägning eller avsked. En arbetstagare kan dock inte sägas upp hur som helst. En av de saker som en arbetsgivare måste ta hänsyn till vid en uppsägning är rätten till uppsägningstid.
Vad tycker du om arbetslagar i Sverige?
Lagen om anställningsskydd gäller nästan alla anställda i Sverige. Vissa delar i las är tvingande till arbetstagarens förmån, några är dispositiva, vilket innebär att andra avtal kan gälla. Las styr också reglerna vid uppsägning och avsked, provanställning, vikariat och hur länge du får jobba.
Vad innebär arbetsgivarens förhandlingsskyldighet?
Primär förhandlingsskyldighet. Primär förhandlingsskyldighet innebär att en arbetsgivare med kollektivavtal på eget initiativ ska förhandla med det eller de fackförbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen, inför olika typer av beslut.