Innehållsförteckning
Vad ska man dricka vid njursten?
För att förebygga uppkomsten av nya njurstenar kan du försöka dricka mycket vatten, och äta mindre av mat som innehåller mycket socker, salt och protein. Proteinrik mat är till exempel kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
Hur ofta drabbas man av njursten?
Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.
Varför gör det ont i njurarna?
Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.
Varför gör det ont i njurbäckenet?
När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.
Hur förbättrar man njurfunktionen?
Grunden i detta är förbättrade levnadsvanor såsom rökstopp, viktnedgång, regelbunden fysisk aktivitet, bättre matvanor, samt särskilt anpassade läkemedel som reglerar blodtryck. När den nedsatta njurfunktionen beror på en primär sjukdom i njurarna, behandlas den primära sjukdomen.
Vad ska man inte äta vid njursjukdom?
Njursjukdom innebär ofta att det är bra att minska ner på intaget av protein, men det är också viktigt att äta så sockerfattigt som möjligt. Försök minska ner på ditt intag av socker, om du inte redan har gjort det. Du kan även undvika kaliumrika livsmedel som banan och potatis, då njursjuka tål kalium väldigt dåligt.
Hur får man bort njursten?
Med hjälp av röntgen för läkaren in en tunn nål i njuren. Via kanalen som bildas förs ett tunt rör in och med hjälp av fiberoptik kan man se stenen eller stenarna. Stenen krossas med ultraljud eller laser och sugs ut. Små millimeterstora stenkorn kan vara kvar efteråt, men dessa kissas normalt ut med urinen.
Vad är sekundärinfektion vid njursten?
Infektion förekommer ibland vid njursten, antingen primärt eller sekundärt: Vid primärinfektion är stenbildningen sekundär till infektion med en ureasproducerande mikroorganism. Vid sekundärinfektion gäller det omvända, en primärt steril sten blivit infekterad.