Vad tycker kommissionen för jämlik hälsa att samhället ska göra för att minska den psykiska ohälsan?
Kommissionen anser att jämlik vård inte ska begränsas till vad hälso- och sjukvården är skyldig att erbjuda, utan även måste omfatta utjämnande av skillnader i hälsoutfall. Annars kommer den ojämlika vården att på sikt utgöra ett hot mot hela hälso- och sjukvårdssystemet.
Är hälsan jämlik?
Jämlik hälsa är frånvaron av sådana skillnader. Diskrimineringsgrunderna kön, ålder, födelseland, sexuell läggning och funktionsnedsättning kan också vara orsaker till ojämlikhet i hälsa. Ofta är människors hälsa sämre ju lägre social position de har. Detta stegvisa samband kallas för en social gradient i hälsa.
Vad innebär en jämlik vård?
En jämlik hälso- och sjukvård innebär att bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett bland annat personliga egenskap- er, bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, socioekonomisk status, födelseland, sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck och etnisk el- ler …
Vad kan samhället göra för att minska den psykiska ohälsan?
Folkhälsomyndigheten har sedan 2015 i uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Detta uppdrag sammanfördes 2018 med uppdraget att bygga upp och utveckla samordningen inom området psykisk hälsa.
Vad kan samhället göra för att minska den psykiska ohälsan i landet?
För att förbättra den psykiska hälsan i befolkningen har samhället ett ansvar att till exempel minska fattigdom, diskriminering och ojämlikhet. Fler behöver tillgång till bra boende, utbildning och ett meningsfullt arbete.
Varför jämlik hälsa?
De olika resurserna är sammankopplade, förstärker varandra och samspelar genom hela livet. Hälsa är därmed både en förutsättning för och ett resultat av andra viktiga resurser. Med mer jämlika livsvillkor och resurser blir också hälsan mer jämlik.