Populära

Vad utloser Graves?

Vad utlöser Graves?

Bland äldre som drabbas beror det ofta på att kroppen blir mindre känslig för TSH, vilket leder till att kroppen börjar tillverka tyroxin, som i sin tur leder till giftstruma. Andra anledningar till att sjukdomen uppstår kan vara jodbrist (ovanligt i Sverige), för högt intag av jod eller vissa typer av läkemedel.

Vad utlöser hypotyreos?

Den vanligaste orsaken till hypertyreos är autoimmunitet – Graves sjukdom, också kallad Basedows sjukdom eller toxisk diffus autoimmun hypertyreos. En autoimmun sjukdom är när immunförsvaret inte fungerar som det ska och börjar angripa kroppens egna organ.

Varför får man hypertyreos?

En orsak till hypertyreos är att immunförsvaret har bildat antikroppar som liknar TSH, det hormon som gör att sköldkörteln tillverkar mer hormon. Hela sköldkörteln reagerar då och börjar tillverka mer hormon. Antikropparna heter TSH-receptor-antikroppar och förkortas till TRAK.

Kan man få hypertyreos av stress?

I vissa fall kan den övergå i för låg ämnesomsättning ‒ hypotyreos. Toxisk kris är ovanligt, men innebär snabbt ökande hormonhalter. Det kan utlösas av till exempel infektion eller stress.

Kan man bli frisk från Graves?

56,5 procent av alla med Graves kan friskförklaras enligt en svensk studie. Vissa menar att när läkemedlen får kroppen att komma tillbaka till normala sköldkörtelnivåer så lugnar sig immunsystemet igen. Andra anser att det är läkemedlen i sig som ges vid Graves som direkt påverkar immunförsvaret.

Kan stress utlösa hypertyreos?

Vilka får hypertyreos?

Hypertyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Graves sjukdom dominerar hos unga och medelålders patienter, medan toxisk knölstruma är vanligare bland äldre. Toxiskt adenom är den ovanligaste orsaken till hypertyreos, ca 5 % av samtliga insjuknade.

Kan stress orsaka sköldkörtelproblem?

Det är mer troligt att hypotyreos orsakas av stress om det är en hög intensitet och att stressen är långvarig, men det beror också på vilken typ av stress det handlar om. Att utsättas för stress under en längre tid kan påverka sköldkörteln negativt, så långt att endokrina systemet sätts ur vissa funktioner.

Share this post