Populära

Vad visar IS-LM-modellen?

Vad visar IS-LM-modellen?

Modell IS-LM. IS-LM-modellen är ett makroekonomiskt verktyg som visar förhållandet mellan räntor och verklig produktion på marknaden för varor och tjänster och därmed i pengar. Initialerna IS står för ”Investment and Saving equilibrium” medan LM står för ”Liquidity preferens and Money supply equilibrium”.

Vad händer först i IS-LM-modellen vid en kontraktiv penningpolitik?

Om inkomsten i ekonomin (BNP, även kallat Y) stiger så ökar efterfrågan på pengar. Utifrån detta kan vi föra över penningmarknaden till LM/IS-modellen, i form av LM-kurvan, som beskriver sambandet mellan ränta och BNP (Y). Vi får då en annan lutning på linjen i varumarknaden (keynesianska korset).

Vad påverkar LM kurvan?

Hur skiftar LM – kurvan om reala penningmängden ökar? Jämvikt på varumarknaden innebär att en ökning av räntan minskar produktionen. Jämvikt på penningmarknaden innebär att en ökning av produktion (och inkomst) leder till högre ränta.

Vad är Real penningmängd?

Mekanismen är att högre priser minskar real penningmängd M/P. Detta driver upp räntan, vilket minskar efterfrågan (investeringarna) och därmed produktionen. AD-kurvan skiftar utåt om penningmängden ökar (expansiv penningpolitik) och om offentlig konsumtion ökar eller skatter minskar (expansiv finanspolitik).

Vad påverkar penningmängden?

Penningmängden ökas genom ett samspel mellan centralbanken, som har monopol på att trycka sedlar och mynt, och privatbankerna, som ökar penningmängden genom utlåning mot säkerhet. Säkerheter för dessa skulder kan vara till exempel bostäder och aktier.

Vad händer först i IS-LM-modellen vid en expansiv finanspolitik?

Vi får en ny jämvikt mellan efterfrågan och produktionen, som vi kan föra över till IS-kurvan. Ökar de offentliga utgifterna (s.k. expansiv finanspolitik) så skulle IS-kurvan förskjutas till höger, vilket innebär att vi får en högre produktion oavsett räntenivå.

Vad är Jämviktsränta?

Visar kombinationer av ränta och BNP där penningmarknaden är i jämvikt. Jämviktsräntan i penningmarknaden för vi över till IS-LM-modellen vid r0 och Y0. BNP ökar -> ökad efterfrågan på pengar -> Md-kurvan förskjuts upp från Md0 till Md2 -> Högre jämviktsränta vid r2 -> Detta kan sättas in vid punkt r2 och y2.

Vad menas med begreppet Kreditspread?

Kreditspread beskrivs ofta som skillnaden mellan räntan på en statsobligation och en företagsobligation med samma löptid. I långa obligationsfonder är exponeringen mot ränterisk, ofta uttryckt som duration det som är betydande.

Vad är en varumarknad?

Varumarknaden (Korsmodellen): Jämvikt när total konsumtion (AD) = total produktion (Y). Vid överproduktion så ökar lagren, företagen behöver avskeda personal och minska sin produktion. Vid underproduktion så minskar lagren, företagen behöver nyanställa och öka sin produktion.

Kan LM-kurvan vara vertikal?

Givet den reala penningmängden, högre inkomst leder till högre efterfrågan på pengar vilket ökar räntan. LM-kurvan är därför uppåtlutande.

Vilka två åtgärder kan staten vidta i en åtstramande finanspolitik?

Vid lågkonjunktur kan staten till exempel sänka skatter och öka bidragen till hushållen. Eller så kan man öka statsbidragen till kommunerna, för att undvika att folk sägs upp.

Vilken är Jämviktsinkomsten i den keynesianska modellen?

Ekonomin strävar mot jämvikt vilket i grafen representeras av Y = AD(Y) och utgår från antagandena att: Allt är i reala storlekar – priserna antas konstanta. Konsumtionen varierar med den disponibla inkomsten. När disponibla inkomsten stiger, stiger konsumtionen men inte lika mycket som inkomsten.

Vad innebär kontraktiv finanspolitik?

Expansiv finanspolitik är när staten sänker skatter eller ökar utgifter (investeringar eller transfereringar). Detta ökar efterfrågan och stimulerar ekonomin. Kontraktiv politik är när utgifterna minskas eller skatterna höjs och efterfrågan minskas.

Vad är en Ränteplacering?

Ränteplaceringar passar dig som vill placera med låg risk. Ränteplaceringar är lämpliga som basen i ett sparande eller som ett sätt att få ränta på pengar som snart ska användas. För dig som privatperson är det främst premieobligationer, privatobligationer och räntefonder som är aktuella.

Share this post