Innehållsförteckning
- 1 Varför är det viktigt med munvård vid livets slutskede?
- 2 Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?
- 3 Vad är cancer i bukspottkörteln?
- 4 Hur ofta bör man minst utföra munvård på personer i livets slutskede?
- 5 Hur utför du munvård i livets slutskede?
- 6 Vad kan en försämrad munhälsa leda till?
- 7 Vad är undersköterskans roll i den palliativa vården?
Varför är det viktigt med munvård vid livets slutskede?
En uttorkad munhåla, krustor, svampinfektioner och sårbildningar i munslemhinna och på läppar kan orsaka smärta och lidande samtidigt som en väl skött munhåla kan bidra till en förbättrad livskvalitet i livets allra sista skede.
Hur utför man en Munhälsobedömning?
Kommunens biståndshandläggare, sjuksköterska vid särskilt boende eller LSS-handläggare identifierar de personer som omfattas av uppsökande verksamhet och utfärdar sedan ett tandvårdsstödsintyg. Samtidigt erbjuds personen en årlig avgiftsfri munhälsobedömning.
Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?
Symptom. Bukspottkörtelcancer ger få symptom och har vanligtvis spridit sig vid diagnos. Några vanliga symptom på cancern är gulsot, ont högt upp i magen och mot ryggen samt låg aptit och viktnedgång. Gulsot kommer då cancern i bukspottkörteln trycker ihop gallgången och gallan ansamlas i levern.
Vad är en operation i bukspottkörteln?
Behandling. Operation är den enda botande behandlingen för cancer i bukspottkörteln. Ungefär 20 procent av fallen erbjuds en operation. Under operationen kan metastaser upptäckas och då stoppas operationen och cytostatika sätts in istället. Även efter en operation får patienterna ibland cytostatikabehandling.
Vad är cancer i bukspottkörteln?
Cancer som bildas i bukspottkörteln kallas för bukspottkörtelcancer eller pankreascancer. Cancer i bukspottkörteln sprider sig ofta till lymfkörtlar, bukhinnan, levern eller lungorna. Cancersjukdomen sprider sig snabbt, redan innan symptom uppkommer. Det är då omöjligt att bli av med sjukdomen.
Hur bör munvård utföras på personer som har smärta i munnen?
Grunden för den dagliga munvården är att borsta tänderna två gånger per dag med en tandkräm som innehåller 1450 ppm fluorid. Tandborstningen ska genomföras under 2 min. 2 cm av tandkräm är lagom att applicera på tandborsten.
Hur ofta bör man minst utföra munvård på personer i livets slutskede?
– Munvård minst 2 ggr/tim med till exempel vatten, vichyvatten, fuktade ”svabbar”, fuktighetsbevarande munspray – Använda olja ofta på munslemhinnan och cerat eller mjukgörande salva på läpparna – Vid behov av smärtlindring kan Xylocain viskös applicera.
Vad innebär munvård vid palliativ vård?
Att hålla munnen fuktad och fräsch tillhör det basala inom palliativ vård. God munhygien de sista dygnen i livet kan innebära att fukta munnen så ofta som var 20:e minut. Innan munvård utförs informera patienten och anhöriga vad som nu ska ske. Använd muntork doppad i vatten eller vichyvatten.
Hur utför du munvård i livets slutskede?
Vid medvetslöshet eller vård i livets slutskede kan munslemhinnan fuktas med hjälp av skumgummitork, vilket kan vara en mycket viktig omvårdnadsåtgärd. Med ett fingerskydd kan assisterad munvård genomföras utan att patienten behöver gapa stort.
Vad är syftet med att göra en Munhälsobedömning i livets slutskede?
Patienter med bedömd munhälsa hade signifikant fler symtomlindrande läkemedel ordinerade vid smärta, ångest, rosslighet och illamående jämfört med patienter utan bedöming. Dokumenterat beslut om övergång till palliativ vård i livets slutskede var mer frekvent hos de patienter som hade bedömd munhälsa.
Vad kan en försämrad munhälsa leda till?
En försämrad munhälsa kan leda till minskad aptit och näringsupptag vilket fördröjer läkningen av slemhinnor och sår i munnen. Det kan lätt bli en ond cirkel med tilltagande obehag i samband med munvård på grund av skador och sår och därmed en alltmer försämrad munhälsa.
Vad bör man tänka på i samband med munvård?
God munvård innebär:
- ● Inspektion av munhålan dagligen. ● Tandborstning med fluortandkräm minst två gånger dagligen.
- ● Rengöring mellan tänderna en gång per dag. ● Rengöring av proteser och den tandlösa munslemhinnan minst en gång per dag.
- ● Extra fluorbehandling. ● Lindra muntorrhet.
Vad är undersköterskans roll i den palliativa vården?
Undersköterskans roll i palliativ vård i livets slutskede Trösta, stödja och vara till hands, visa medmänsklighet och bevaka patientens integritet. Fråga vad som är viktigast just nu. Bekräfta de känslor som patient och/eller närstående signalerar/ger uttryck för, det gör att man känner sig sedd.
Hur tvättar man munnen?
Gör så här: Om det finns beläggningar på tungan eller i gommen – rengör med en mjuk tandborste doppad i ljummet vatten. Alternativt används en skaftad torrpackad skumgummitork, som doppats i ljummet vatten eller i av tandvårdspersonal speciellt rekommenderad lösning.