Innehållsförteckning
Varför är flaggan hissad idag?
Flaggor på bussarna: I dag är det allmän flaggdag i Sverige och bussarna är förstås med. Det är Gustav Adolf-dagen som firas till minne av kungen Gustav II Adolfs dödsdag 1632. Speciellt populär är den här dagen i Göteborg, men vi stockholmare kan ju alltid ta tillfället i akt att hissa flaggan och äta en bakelse.
Varför flaggar man på halv stång idag?
Flaggning på ”halv stång” förekommer som regel den dag dödsfallet inträffat eller dagen efter, samt den dag då begravningen äger rum. Då begravningen är avslutad hissas flaggan i topp, varefter den halas ner omedelbart eller vid ordinarie tid.
Varför har ett land en flagga som symbol?
Att ett land har en flagga som symbol har blivit så vanligt, att det numera nästan ses som en del i steget mot suveränitet för nya länder att anta en flagga. Samtliga självständiga stater i världen har idag en flagga.
När sker flaggning på halv stång?
Flaggning på halv stång sker i regel vid följande tillfällen: Den dag då dödsfallet inträffat eller dagen efter samt den dag då jordfästningen äger rum. Då jordfästningen är avslutad hissas flaggan i topp, varefter den omedelbart halas eller halas vid ordinarie tid.
När hissas flaggan under vinterhalvåret?
Så här lyder riktlinjerna för flaggtider: Mellan den 1 mars och den 31 oktober hissas flaggan kl. 08.00, men under resten av året hissas den först kl. 09.00. Flaggan halas vid solnedgång (se almanackan) – bor du i norra delen av Sverige får du utgå från ditt sunda förnuft under vinterhalvåret.
Var kommer Sveriges flagga ifrån?
Vår flaggas historia kan föras tillbaka till mitten av 1500-talet. Modellen hämtades säkerligen från Danmark, som sedan länge hade den röda och vita korsflaggan Dannebrogen som symbol. Färgerna kommer från riksvapnets tre gyllene kronor i blått fält.