Populära

Varfor likvardighet?

Varför likvärdighet?

Likvärdighet innebär inte likformighet eller att alla elever ska få lika mycket resurser. Resurser till utbildning inom skolväsendet ska i stället fördelas efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov (2 kap. 8 b § skollagen).

Hur arbetar man med likvärdighet?

Skolan ska vara likvärdig och alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet, enligt skollagen….Identifiera behov och orsaker

  1. lika tillgång till utbildning.
  2. lika kvalitet i utbildningen.
  3. skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar.

Vad betyder begreppet likvärdighet?

Man kan tycka att detta är ett överdrivet problematiserande; Skolverket har slagit fast att likvärdighet åtminstone betyder att elever ska ha lika tillgång till utbildning, att den ska vara av lika hög kvalitet och att den ska vara kompenserande.

Vad innebär en likvärdig utbildning?

Begreppet ”likvärdig” innebär inte att utbildningen ska vara likformig i betydelsen likadan utan att kvaliteten i verksamheten ska vara så hög att de fastställda målen kan uppnås oavsett var i landet verksamheten bedrivs.

Vad innebär det kompensatoriska uppdraget?

I utbildningen ska hänsyn tas till elevers olika behov och förutsättningar. Särskilt gäller en strävan att uppväga skillnader i elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta brukar kallas skolans kompensatoriska uppdrag.

Varför styrdokument?

Ett styrdokument anger ramar för vad som är beslutat i en organisation vad beträffar en bestämd verksamhet och det ska ha en tydlig avsändare och en tydlig adressat. Alla sorters styrdokument är per definition bindande för adressaten, vilket innebär att beslutsfattaren måste vara överordnad adressaten.

Vad är likvärdighet i förskolan?

Enligt skollagen ska förskolan vara likvärdig utifrån tre grundläggande aspekter: Barn ska ha lika tillgång till, och lika kvalitet i, en utbildning som också ska verka kompenserande för att uppväga skillnader i barns olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Vad händer med likvärdigheten i svensk skola?

I ett interna- tionellt perspektiv uppvisar det svenska grundskolesystemet även en hög grad av likvärdighet. Framförallt är spridningen mellan skolor mycket låg i Sverige. Men även likvärdigheten i den svenska grundskolan kan ha försämrats de se- naste åren.

Är svensk skola likvärdig?

Likvärdighet Alla elever i den svenska skolan har rätt till en utbildning av hög kvalitet. Skolan ska kompensera för elevers olika förutsättningar. Det är skollagens raka besked när det gäller likvärdighet.

Vad innebär förskolans kompensatoriska uppdrag?

Det kompensatoriska uppdraget innebär att förskolan/skolan skall kompensera för brister i hemmet, där extra resurser skall ges till resurssvaga barn som exempelvis en familj utan studievana eller språksvårigheter.

Hur kompletterar fritidshemmet elevernas utbildning i de obligatoriska skolformerna?

Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som kompletterar utbildningen i de obligatoriska skolformerna. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov.

Vad säger styrdokumenten?

I styrdokumenten anges att undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande. Detta innebär en insikt om att det förflutna präglar vår syn på nutiden och därmed uppfattningen om framtiden.

Vad innebär likvärdighet i förskolan?

Likvärdighet innebär inte att alla förskolor ska vara likadana eller ha samma innehåll. Likvärdighet handlar om lika kvalitet och att läroplanens alla delar följs. Det finns väldigt lite forskning om likvärdighet i förskolan utifrån ett svenskt perspektiv, så här finns många frågor att ställa och mycket att utforska.

Vad innebär likvärdigheten mellan förskolor?

Likvärdigheten innebär att förskolors verksamhet och innehåll kvalitativt ska vara likvärdigt mellan landets förskolor. Det innebär också att man inom en och samma förskola ska ge de individuella barnen en jämlik verksamhet. Alla barn, verkligen alla barn, ska få ha en förskoledag som ger mening, lust och möjlighet att ha roligt.

Vad är det som är problemet med likvärdighet?

Man kan tycka att detta är ett överdrivet problematiserande; Skolverket har slagit fast att likvärdighet åtminstone betyder att elever ska ha lika tillgång till utbildning, att den ska vara av lika hög kvalitet och att den ska vara kompenserande.

Share this post