Innehållsförteckning
Varför mår man sämre på vintern?
Inte bara virus och bakterier Men det är även många som mår psykiskt dåligt av bristen på solljus: att gå hemifrån innan solen gått upp, att vistas inomhus större delen av dagen, och komma hem när solen gått ner igen.
Vad är bra med vintern?
Resultaten av studie var att en positiv vintertid attityd var förenad med större livstillfredsställelse, viljan att fullfölja de utmaningar som leder till personlig utveckling och positiva känslor.
Vilka vitaminer är bra på vintern?
Under hösten och vintern är det därför viktigt att få i sig extra D-vitamin via kosten, då vi har så lite solljus i Norden under vinterhalvåret. D-vitamin bidrar bland annat till ett bra immunsystem och normal muskelfunktion. D-vitaminbrist kan leda till svagare skelett, trötthet och muskelsvaghet.
Hur undviker man vinterdepression?
När du använder ljusterapilampor utsöndras samma ämnen i kroppen som du får av att vistas ute en solig sommardag, och du får energin tillbaka. Försök även att hålla en jämn dygnsrytm, gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll. Du motverkar även vintertröttheten genom att motionera eller ta raska promenader.
Varför får man Vårdepression?
Oklart vad som orsakar det. Det är oklart vad som orsakar den här årstidsbundna nedstämdheten. Det vanligaste är att nedstämdheten inträffar under hösten eller vintern, men en del drabbas istället på våren när dagarna blir längre. – Det verkar handla om dagslängdens förändringshastighet.
Hur vanligt är vinterdepression?
Det är vanligare bland unga än bland äldre och bland kvinnor än bland män: Varannan kvinna och var tredje man har haft lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Andel i olika åldersgrupper som uppger svåra besvär av ängslan, oro eller ångest, 2020. Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Folkhälsomyndigheten.