Populära

Varfor ramlar jag ofta?

Varför ramlar jag ofta?

De flesta som faller gör det faktiskt i sin bostad. Var tredje person i eget boende faller minst en gång per år. I de äldre åldersgrupperna är det vanligast att man snubblar/snavar, drabbas av yrsel, trampar fel eller tappar balansen. För de äldsta är förlust av balans den vanligaste orsaken till fall.

Kan hindra fall?

Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för fall och fallskador. Regelbunden balans- och styrketräning har stor betydelse för att minska risken att falla. Både balans- och styrketräning ger god effekt även bland äldre personer.

Vad händer i kroppen när man ramlar?

Andningen blir långsammare, hjärtfrekvensen sjunker, hjärnans metabolism sjunker och man blir till slut medvetslös. Även när detta sker är individuellt. Vissa blir medvetslösa tidigt, vissa senare, enligt Niklas Nielsen beror det på hur snabbt nedkylningen går.

Hur länge kan man ha ont i nacken?

Ofta går värken över av sig själv efter ett par veckor. Annars kan behandling hos fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller allmänläkare minska besvären. Fysioterapi kan vara bra för att lindra smärtan, behålla och öka rörligheten och öka styrkan och stabiliteten i nacken och axlarna.

Vad är risken för den äldre med dåligt balanssinne?

När man blir äldre försämras synen, innerörats balansorgan blir långsammare, kommunikationen mellan balanssinnets avkännare och hjärnan tar längre tid på sig. Minskad muskelmassa gör att det blir svårare att kontrollera kroppens rörelser.

Hur kan fall förebyggas?

Fysisk träning, i form av en kombination av balans- och styrketräning, är den åtgärd som tydligast visar en minskad risk för fall och fallrelaterade frakturer. Hälsosamma matvanor, en säker miljö och bättre koll på läkemedelsintag anses också minska fallrisken.

Vilka sjukdomar kan ge fallrisk?

Hög ålder innebär ofta en försämring av balans och syn, vilket ökar risk för fall. Kroniska sjukdomar är vanligt bland äldre och sjukdomen i sig eller läkemedelsanvändning kan ge ökad fallrisk. I Sverige drabbas cirka 17 000 äldre per år av höftfrakturer och minst 1 500 dör till följd av fallolyckor.

Share this post