Varför samverkan?
Samverkan kan behövas i alla delar av socialtjänstens arbete med barn som riskerar att fara illa, deras föräldrar och andra närstående. En grundläggande del av samverkan är att socialtjänsten ser barn och föräldrar som medaktörer och gör dem delaktiga i planering, genomförande och uppföljning av stöd och insatser.
Var står det att arbetsgivaren ska samverka med arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor?
I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.
Vad gör man på ett samverkansmöte?
I samverkansmöten förs en gemensam dialog mellan rektor, medarbetare, fackliga företrädare och skyddsombud om verksamhetens utveckling.
Vad innebär det att samverka?
Samverkan kan ses som ett organisatoriskt sätt att lösa utmanande uppgifter som den egna enheten inte klarar på egen hand. Samverkan kan också beskrivas som en form av systematiserande samarbete. För att samverkan ska fungera behövs styrning, struktur och samsyn.
Varför samverkan är viktigt och vad som behövs för att samverkan skall fungera?
För att äldre personer ska få rätt stöd i vardagen behövs samverkan och samarbete på flera nivåer, mellan verksamheter, yrkesgrupper och olika huvudmän som en kommun och en region. Det är viktigt att det finns planer och överenskommelser mellan aktörerna där till exempel ansvar, befogenheter och resurser tydliggörs.
Vad är samverkan arbetsmiljö?
Att arbetsgivare och arbetstagarna arbetar tillsammans med arbetsmiljöfrågor brukar kallas samverkan. Samverkan är en förutsättning för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och arbetet med att förbättra den.
Vad innebär lokal samverkan?
Förutom samverkan på arbetsplatsen finns samverkan på högre nivåer i organisationen, till exempel förvaltningsnivå. Det brukar kallas för lokal samverkansgrupp eller något liknande. Det är arbetsgivaren och de fackliga organisationerna som utser vilka som ska representera dem i den lokala samverkansgruppen.