Innehållsförteckning
Varför ska man lära sig bråk?
Men det är fortfarande lika viktigt att förstå och kunna uttrycka storleken av olika andelar. Bråkform är också grundläggande för att sedan kunna förstå decimalform och procent. Att utveckla förståelse när det gäller bråk är en process där kunskapen gradvis breddas och fördjupas. Bråk kräver en hög abstraktionsförmåga.
Hur förklarar man bråktal för barn?
Delen av det hela. Ett sätt att se på bråktal är att nämnaren anger hur mycket det hela är. Har vi till exempel delat en tårta i fyra bitar, då är det hela just fyra bitar. Täljaren i ett bråktal anger hur stor del av det hela som vi är intresserade av, till exempel tre tårtbitar av de totalt fyra tårtbitarna.
När använder man bråk i vardagen?
Ett bråk kan användas som och beteckna en operator, t ex 3/4 av 12 = 9 och 5/4 · 8 = 10. Missuppfattningar som att multiplikation alltid gör större och divi- sion alltid gör mindre är vanliga. De kan delvis bero på elevers bristande erfa- renheter av att använda bråk som operatorer.
Varför inventerar man bråk?
Eftersom när vi förlänger eller förkortar bråk måste man göra det i både täljaren och nämnaren.
Hur förklarar man vad bråk är?
I ett bråktal har vi en täljare och en nämnare. Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exemplet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4). Det kan också vara lättare att beskriva ett förhållande om man behåller tal i bråkform. …
Hur räkna med bråk?
När man räknar med bråk så är det lämpligt att alltid skriva svaret i enklaste form. Detta innebär att man skriver bråket så förkortat som möjligt. Både täljaren och nämnaren är jämnt delbara med 8 så vi förkortar bråket med detta tal. Dela täljaren med 8 och få 1, dela nämnare med 8 och få 2.
Vad visar täljaren?
I ett bråktal har vi en täljare och en nämnare. Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exemplet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4).