Innehållsförteckning
Varför svänger mitt blodtryck?
Blodtrycket brukar vara lägre på nätterna. Ofta är det lite högre på morgonen än under dagen. De här stora variationerna gör att det är svårt att bedöma hur högt blodtrycket egentligen brukar vara hos en person. För att minska variationerna så ska blodtrycket tas i vila, men det kan ändå variera kraftigt.
Vad ska man äta för att höja blodtrycket?
Att ha högt blodtryck sliter på både hjärta och blodkärl….Mineralämnena kalcium, kalium och magnesium
- banan, melon, torkad frukt, äpple, vinbär och aprikoser.
- potatis och gröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål, brysselkål, avokado.
- bönor, ärtor, linser.
- mjölk, fil, yoghurt.
- nötter och frön.
Vad är blodtrycket i enheten?
Blodtryck mäts i enheten mm Hg (millimeter kvicksilver). Ditt blodtryck består av två siffror med ett snedstreck mellan, och den första siffran är alltid den högsta. Ett blodtryck kan t ex se ut så här: 125/85 (det uttalas ”125 över 85”). De två olika blodtrycksvärdena kallas:
Vad är normalt blodtryck och för lågt blodtryck?
Det finns ingen skarp gräns mellan normalt blodtryck och för lågt blodtryck, för om man mår bra i övrigt är det inte osunt att ha ett lågt blodtryck. Normalt säger man att ett systoliskt blodtryck under 100 mm Hg är ett lågt blodtryck. Ett lågt blodtryck kan dock vara ett tecken på underliggande sjukdom.
Har du ett svängande blodtryck?
Ett svängande högt blodtryck kan också bero på att man hoppat över att ta sina blodtryckstabletter eller på att tabletterna inte sugits upp ordentligt nere i magen. Du tar två sorters blodtrycksmediciner som har effekt dels på blodkärlen och dels på reninet i njurarna.
Vilka faktorer bidrar till högt blodtryck?
Ofta är det flera bakgrundsfaktorer som sammantaget bidrar till det höga blodtrycket. Genetisk benägenhet, övervikt, stress, matvanor, hög alkoholkonsumtion kan bidra till ett högt blodtryck. Blodtrycket ökar också med åldern i alla moderna civilisationer.
Kan man ha tillfälligt högt blodtryck?
Tillfällig blodtryckshöjning är en naturlig reaktion vid exempelvis fysisk ansträngning, stress eller rädsla. Om trycket inte normaliseras efteråt kan det bli skadligt för kroppen. Långvarigt högt blodtryck beror ofta på en kombination av ärftlighet och livsstil – övervikt är en vanlig riskfaktor.