Innehållsförteckning
Vem ansvarar för sjukskrivning?
Hälso- och sjukvården är ansvarig för att dokumentera diagnos, funktionsnedsättningar, aktivitetsbegränsningar, uppgivna arbetskrav och bedömd arbetsförmåga i ett medicinskt underlag, bland annat läkarintyg. Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning. Informationen i läkarintyget ligger till grund för detta beslut.
Får man OB tillägg när man är sjuk kommunal?
Arbetsgivaren ska- efter sjukanmälan och en karensdag – betala ut sjuklön under de första 13 kalenderdagarna. Sjuklönen ska även bestå av 80% av kontant ob-ersättning och andra övriga tillägg. Det spelar alltså ingen roll vilket arbetstidsmått man har utan gäller alla.
Får man sjukpenning under utredning?
”I en pågående sjukperiod betalar du normalt ut sjukpenning under tid för utredning, kommunicering och fram till beslut. Men det finns två undantag: När det inte är troligt att den försäkrade har rätt till sjukpenning för ytterligare en period.
När får man beslut om sjukpenning?
Från att din ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid. På grund av den höga smittspridningen har vi längre handläggningstider, eftersom det är många som söker sjukpenning just nu.
Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?
Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.
Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?
Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
Hur länge har du rätt till sjukpenning?
Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.
Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?
Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.