Vem behöver blodprodukter?
Allt donerat blod används för framställning av antingen blodprodukter eller läkemedel. Blodprodukter behövs vid behandlingen av till exempel operations- och olycksfallspatienter, cancersjuka och för tidigt födda barn (prematurer). En olycksfallspatient kan behöva en stor mängd olika blodprodukter.
Får man lämna blod när man äter blodtrycksmedicin?
Många läkemedel i sig är inget hinder för att ge blod, men sjukdomen eller besvären som gör att du använder medicinen kan innebära att du inte får ge blod. Din blodcentral måste därför göra en individuell bedömning om det är lämpligt att du ger blod.
Vem får ta blodprov?
Blodprov för blodgruppering får endast tas av läkare, sjuksköterska, biome- dicinsk analytiker eller annan personal som fått uppgiften delegerad till sig. 27 Blodtransfusion skall utföras av en legitimerad sjuksköterska.
Hur mycket sjunker blodvärdet vid blodgivning?
Blodgivning minskar hemoglobinet i genomsnitt med 10–15 enheter och den påverkar alltid även järndepåerna. Om hemoglobinet sjunker under referensvärdena som är 117 g/l för kvinnor och 134 g/l för män, talar man om anemi.
Vilka får utföra blodtransfusioner?
En läkare eller sjuksköterska ska ha ansvaret för en transfusion. Prov för transfusionsmedicinsk laboratorieundersökning får tas av hälso- och sjukvårdspersonal med rätt utbildning och som bedöms vara kompetent för uppgiften. Blodkomponenter kan ges via intravenösa infarter, till exempel PVK, CVK och subkutan venport.
Varför sjunker mitt Hb?
Om du blöder mycket kan du snabbt få en sänkning av hemoglobinvärdet. Det beror på att kroppen måste ha en viss mängd vätska i blodbanan för att inte blodtrycket ska sjunka alltför lågt. För att ersätta blodförlusten späds blodet ut med kroppsvätska. Det leder till att hemoglobinhalten i blodet minskar.