Vem betalar förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten tar inte ut någon avgift. Men om du väljer att anlita ett juridiskt ombud, till exempel en advokat, måste du själv betala det.
Är förvaltningsrätten en myndighet?
Domstolen. Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.
När kan man hamna hos förvaltningsrätten?
Så avgörs ett mål i förvaltningsrätten. Speaker: Om du har fått ett myndighetsbeslut som du inte är nöjd med kan du överklaga det till förvaltningsrätten. Då gör vi en opartisk bedömning av ditt ärende.
Hur går förvaltningsrätten till?
Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst.
Vilka uppgifter har Domstolsverket?
Domstolsverkets uppdrag är att bidra till en rättssäker och effektiv verksamhet i domstolarna och de övriga nämnderna och myndigheterna inom Sveriges Domstolar. Uppdraget ska genomföras med respekt för domstolarnas självständighet i dömandet och i tillämpningen av rättsregler i enskilda fall.
När får man svar från förvaltningsrätten?
Det är stora skillnader i handläggningstider mellan förvaltningsrätterna. Under 2013 varierade handläggningstiderna mellan 4,9 och 12,6 månader. 1 Handläggningstiderna för socialförsäkringsmål var under 2013 i genomsnitt nästan 11 månader för förvaltningsrätterna totalt.
Hur lång tid tar det att få beslut från förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätterna har under flera år haft problem med att klara regeringens verksamhetsmål om att 75 procent av målen i förvaltningsrätt ska ta högst sex månader att avgöra. Den regionala spridningen i handläggningstider är också stor mellan landets tolv förvaltningsrätter.
Hur går en förhandling till i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten avgör oftast ett mål genom att läsa, ta hänsyn till och bedöma det som kommit in skriftligt och utan att parterna träffas personligen. Domstolen kan dock kalla till en muntlig förhandling om det kan vara till fördel för utredningen. Du kan själv begära muntlig förhandling om du vill ha det.
Hur lång tid tar ett ärende i förvaltningsrätten?