Populära

Vilka biverkningar kan man fa av anabola steroider?

Vilka biverkningar kan man få av anabola steroider?

Anabola androgena steroider (AAS)

  • Acne på rygg, skuldror och bröst.
  • Förstorade bröstkörtlar.
  • Hudbristningar.
  • Minskade testiklar.
  • Förändrad sexlust.
  • Depression.
  • Stora förändringar i humör och självförtroende.
  • Aggressivitet och depression.

Vad menas med att vara dopad?

Doping är användning av förbjudna medel och metoder som kan påverka prestationsförmågan. Inom idrotten är det världsantidopingbyrån WADA:s dopinglista som definierar vilka metoder och substanser som är förbjudna.

Vilka konsekvenser får det för idrottare om de åker fast i en dopingkontroll?

Vid brott mot dopningsreglerna finns det olika straff som kan verkställas, som att underkänna redan vunna OS-medaljer eller en livstidsspärr för framtida tävlingar. Denna lista över förbjudna preparat ändras normalt från år till år.

Hur många använder anabola steroider?

Ungefär 1 procent av männen och mindre än 0,5 procent av kvinnorna i Sverige, har någon gång provat anabola androgena steroider (AAS). Den typiska användaren är en man mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar på gym.

Vad gör steroider med kroppen?

Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Det används framför allt för att få större muskler och bli starkare. Men det har också många allvarliga biverkningar. Förutom att steroiderna påverkar musklerna, påverkas även huden, håret, hjärnan och humöret.

Är det farligt med steroider?

Undersökningar visar att personer som använder AAS riskerar att få allvarliga skador. AAS ger skador på bland annat hjärta och lever. Skadorna kan leda till skrumplever, förstorat hjärta, åderförkalkning och blodproppar. Risken för självmord kan öka.

Vilka faror finns det med bloddopning?

Genom dopningen ökar framför allt uthålligheten. Risken är dock att blodet, på grund av ett ökat antal röda blodkroppar, blir mer trögflytande och därmed löper en ökad risk att bilda blodproppar. Eftersom EPO är ett kroppseget hormon kan det vara svårt att spåra, även om det idag finns metoder för att göra det.

Share this post