Populära

Vilka lakemedel ska undvikas for demenspatienter?

Vilka läkemedel ska undvikas för demenspatienter?

Enligt Läkemedelsboken ska demenspatienterna långtidsbehandlas med antidepressiva läkemedel, trots att effekten av medicinerna inte studerats på demensrelaterad depression. Följande antidepressiva läkemedel ska absolut undvikas för demenspatienter: Paroxetin, Fluoxetin Fluvoxamin

Vad är den vanligaste demenssjukdomen?

Socialstyrelsen uppskattar att det finns totalt 160 000 personer i Sverige med en demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen och utgör mellan 60 och 70 procent av alla fall. Vaskulära demensformer är de näst vanligaste och förekommer i runt 20 procent av fallen.

Vad är en demensutredning?

Vid en demensutredning undersöks du på olika sätt för att ta reda på om du har en demenssjukdom, eller om dina besvär beror på något annat. Om du har en demenssjukdom undersöker läkaren också vilken sorts demenssjukdom du har. En demensutredning kan också kallas för en minnesutredning.

Hur ska du göra en demensutredning?

En demensutredning brukar börja med att du får träffa en läkare eller sjuksköterska på en mottagning eller ibland i ditt eget hem. När du har berättat om dina besvär får du svara på en del frågor eller fylla i ett intervjuformulär. Du får göra flera tester Du får göra flera olika tester.

Hur ska du bemöta personer med demens?

Hur ska du bemöta personer med demens? 1. Prata som vanligt. Glöm inte att det är en vuxen människa du pratar med. Om den demenssjuka lever i gamla tider så kan du prata om gamla tider. 2. Rätta inte den demenssjuka. Undvik att säga ”du kan inte göra så där, det blir ju fel förstår du väl”. 3. Fånga känslor, pressa inte minnet.

https://www.youtube.com/watch?v=KrapuDgmjLg

Vad är vård och omsorg vid demenssjukdom?

Övergripande för vård och omsorg vid demenssjukdom är att den ges utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. Detta förhåll-ningssätt syftar till att sätta personen med demenssjukdom i fokus och att ha en mer personlig omvårdnad och vårdmiljö samt förståelse

Vad är dagverksamhet för personer med demenssjukdom?

Dagverksamheter för personer med demenssjukdom bör vara anpassade till sjukdomen och därigenom bidra till social samvaro, struktur och innehåll under dagen. Syftet med dagverksamhet är även att ge personer med demenssjukdom möjlighet att bo kvar i sitt hem och att samtidigt förbättra de anhörigas situation.

Share this post