Innehållsförteckning
Vilka möjligheter har man att överklaga ett domslut i ett brott eller civilmål?
Är du missnöjd med tingsrättens dom har du möjlighet att överklaga domen till hovrätten. Det framgår av en bilaga till tingsrättens dom hur du ska göra för att överklaga. I korthet krävs att överklagande ska ske skriftligt inom tre veckor från det att domen meddelades.
Kan målsägande Anslutningsöverklaga?
Den tilltalade överklagar domen och yrkar på nedsatt straff i hovrätten. Åklagaren överklagar däremot inte domen inom utsatt tid för överklagan men väljer att anslutningsöverklaga när han eller hon får besked om att den tilltalade har överklagat.
Vilka beslut kan Laglighetsprövas?
Laglighetsprövning gäller som regel beslut som berör samtliga kommunmedborgare medan förvaltningsbesvär gäller beslut som berör enskilda kommunmedborgare. Varje medborgare av en kommun har enligt kommunallagen rätt att få lagligheten i ett kommunalt beslut prövad genom att överklaga det hos Förvaltningsrätten.
Vem betalar överklagande?
Kostnader. Om du överklagar ett beslut i hovrätten kommer du precis som i tingsrätten få stå för dina egna rättegångskostnader. Om du förlorar målet kan du också helt eller delvis behöva betala motpartens rättegångskostnader.
Vem kan Anslutningsöverklaga?
Anslutningsöverklagandet har tillåtits eftersom det ursprungliga överklagandet endast avsett tingsrättens avgörande i fråga om rättegångskostnader. RH 1996:117: Rättegångsbalken ger inte uttryckligen någon möjlighet att anslutningsvis föra talan mot ett tingsrättsbeslut.
Vem kan överklaga ett beslut?
Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot.
Vilka beslut kan överklagas till förvaltningsrätten?
Fler beslut som överklagas till förvaltningsrätten
- Folkbokföringsbeslut. Du kan överklaga Skatteverkets beslut om folkbokföring.
- Serveringstillstånd. Du kan överklaga kommunens beslut om serveringstillstånd.
- Studiestöd.
- A-kassa.
- Vapenlicens.
- Jordbruk och djurhållning.