Populära

Vilka olika form av frihetsberovande ar lagligt i Sverige?

Vilka olika form av frihetsberövande är lagligt i Sverige?

Att beröva någon friheten, t. ex. genom anhållande, häktning och fängelse. Den som utan stöd i lagen för bort, spärrar in, eller på något annat sätt berövar en person friheten gör sig skyldig till olaga frihetsberövande….Se också:

  • Anhållande.
  • Fängelse.
  • Gripande.
  • Häktning.

När får man frihetsberöva någon?

Antingen kan du frihetsberövas för att du är misstänkt för ett brott, eller polisen anser det nödvändigt för att upprätthålla den allmänna ordingen. Även den som är berusad på allmän plats kan under vissa omständigheter omhändertas av polisen.

Vad är frihetsberövade?

Ordet frihetsberöva är en synonym till fängsla och gripa och kan beskrivas som ”frånta någon dess frihet”.

Under vilka omständigheter kan åklagare besluta om åtalsunderlåtelse för personer under 18 år?

Enligt punkt 3 finns möjlighet till åtalsunderlåtelse i sådana fall där det av särskilda skäl är uppenbart att påföljd inte behövs för att avhålla den misstänkte från vidare brottslighet och det med hänsyn till omständigheter- na inte heller krävs av andra skäl att åtal väcks.

Hur länge får polisen hålla kvar en gripen person?

En person får aldrig hållas kvar gripen mer än tolv timmar enligt lag. Detta följer av 23 kap. 9 § rättegångsbalken. När förhöret, som ska hållas efter att du blivit gripen, avslutats eller när tiden på tolv timmar har gått ut får du omedelbart avlägsna dig, om åklagaren inte fattat beslut om att du ska anhållas.

Vilken lagstiftning reglerar primärt ersättningar för felaktigt frihetsberövande?

Lag (1998:714) om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder Svensk författningssamling 1998:1998:714 t.o.m. SFS 2021:762 – Riksdagen.

Får man ersättning om man sitter häktad?

Enligt lagens 2 § första stycke 1 phar man rätt till ersättning om man suttit häktad och sen blivit frikänd. I enlighet med 7 §ska ersättningen täcka utgifter, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet och lidande.

Share this post