Innehållsförteckning
Vilka olika plankton finns det?
Ofta klassificeras plankton utifrån sin storlek:
- Megaplankton, 20+ mm.
- Makroplankton, 2–20 mm.
- Mesoplankton, 0,2 mm-2 mm.
- Mikroplankton, 20-200 μm.
- Nanoplankton, 2-20 μm.
- Picoplankton, 0,2-2 μm, mestadels bakterier.
- Femtoplankton, mindre än 0,2 μm, virus.
Är maneter plankton?
Djurplankton i svenska hav En del stora djur, som maneter och kammaneter och kräftdjur som lever i fria vattnet såsom pungräka räknas också som djurplankton. Många av arterna är viktig föda för exempelvis fisk.
Är plankton encellig?
De minsta kräftdjuren, vattenloppor och hoppkräftor, lever tillsammans med de små hjuldjuren i den fria vattenmassan och kallas för djurplankton. De lever av de små, ofta encelliga planktonalgerna som det finns hundratals arter av i den del av vattnet som nås av solljuset.
Finns plankton i Sverige?
Det är bara ett fåtal marina arter som klarar att leva i sådana utsötade miljöer, men där finns istället desto fler arter som härstammar från sötvatten. Den totala mängden växtplankton är ungefär fem gånger högre i Västerhavet än i Bottenviken.
Vart finns djurplankton?
Djurplankton befinner sig mellan växtplankton och fisk i födoväven och utgör således en viktig länk då de genom betning kan reducera mängden växtplankton och samtidigt fungerar som föda för arter högre upp i trofinivåerna såsom fisk.
Är alger plankton?
Plankton. Små växter (alger) och djur som flyter fritt i havens och sjöarnas övre vattenlager, ibland inkluderas även maneter i begreppet plankton trots att de är större och har viss simförmåga. Plaktonalger kallas för växtplankton, fytoplankton eller planktonalger.
En del djurplankton är småbarn, larver av andra djur, som sen växer upp, andra lever hela sitt liv som plankton. En del stora djur, som maneter och kammaneter och kräftdjur som lever i fria vattnet såsom pungräka räknas också som djurplankton. Många av arterna är viktig föda för exempelvis fisk.
Vilka lever på växtplankton?
Växtplankton är encelliga mikroskopiska alger som finns i många olika former och som har en mängd olika strategier för att överleva i vattnet. De är primärproducen- ter, och därmed del av själva fundamentet i näringskedjan och grunden till allt liv genom fotosyntesens syreproduktion.