Innehållsförteckning
Vilka ord kommer försvinna i framtiden?
Orden kan försvinna
- Rulta – att gå på ett speciellt sätt. Du kan säga att barn rultar. De går lite vaggande.
- Äggört – ett gammalt ord. för grönsaken aubergine.
- Rabbis – ett ord som folk. på Gotland använder.
- Åkerspöke – en figur. som ska skrämma bort fåglar.
- Lafsig – ett gammal ord. som betyder slapp eller hängig.
Vem bestämmer över nya ord?
Det finns ingen myndighet eller organisation som tar fram eller godkänner nya ord och fraser, utan det är språkbrukarna – de som använder språket – som bildar och använder nya ord. När ett nytt ord introduceras i språket är det med andra ord upp till språkbrukarna att avgöra om ordet behövs eller inte.
Hur ofta kommer SAOL ut?
Den första upplagan av SAOL utkom 1874. Redan nu börjar arbetet med den fjortonde upplagan som beräknas komma ut om tio år.
När kommer nästa SAOL?
Den första upplagan av SO utkom 2009, och den andra publicerades 2021. Ordboken innehåller cirka 65 000 uppslagsord, och beskrivningarna av ordens betydelser illustreras med rikliga exempel.
Kan ord försvinna från svenskan?
Efter att ha legat i dvala i århundraden är ordet plötsligt ganska vanligt. Sett till spridningen i dag bör skyr ha en god chans att komma med i nästa upplaga av SAOL. Därför går det heller aldrig att med hundraprocentig säkerhet utfärda några dödsattester för ord. De kan försvinna ur bruk för att dyka upp igen.
Hur kommer man på nya ord?
Nya ord bildas oftast enligt ett visst mönster. De två vanligaste metoderna för att bilda nyord är att skapa en ny sammansättning av befintliga ord (till exempel klädbibliotek) eller att låna in ett ord från ett annat språk (som cringe).
Vilka bestämmer och godkänner Nyorden?
Nej, det finns ingen myndighet som bestämmer över svenska språket, eller godkänner ord som ska stå i ordboken. Makten över språket ligger hos språkbrukarna själva – alltså alla som pratar svenska.
Hur många upplagor av SAOL har Svenska Akademien gett ut?
Totalt innehåller SAOL 14 upplagor med 126 000 uppslagsord med uppgifter om stavning, uttal och böjning. I många fall anges också ordens betydelse, stil och bruklighet.
När blir SAOB färdig?
Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar ordboken att gå i graven då Akademien överväger att upphöra med finansieringen, rapporterar SVT Kultur. Svenska Akademiens ordbok beskriver svenskt skriftspråk sedan 1521.