Populära

Vilka positiva saker ger uthallighetstraning?

Vilka positiva saker ger uthållighetsträning?

Effekter av konditions-/uthållighetsträning

  • Ökad kondition.
  • Ökad energiomsättning.
  • Ökad koordination.
  • Ökad hållfasthet i skelett, leder, ledband och brosk.
  • Ökad koncentration.
  • Minskad mängd stresshormoner.

Varför är det bra att springa intervaller?

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller: Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag. Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut. Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.

Hur får man bättre uthållighet?

Uthållighet, som också kallas för Aerob kapacitet, tränar du bäst genom att springa i lugna tempon, gärna i långpass. Naturligtvis är det individuellt hur långt man springer. När det gäller tempot brukar man säga att det ska vara så pass lågt, att man ska kunna prata samtidigt som man springer.

Vilka positiva effekter får du av konditionsträning och vad händer i din kropp när du tränar kondition?

Vid konditionsträning ökar hemoglobinhalten och blodet får en förbättrad förmåga att transportera syre. Även i ”kärlträdet” sker en förändring och man får ett ökat antal kapillärer i musklerna. Musklerna får därigenom bättre tillgång till blod och det nödvändiga syret. Den maximala syreupptagningen stiger.

Vad är syftet med intervallträning?

Intervallträning är en effektiv träningsform som ger snabbare resultat för din kondition. Varför då? Jo, genom att låta hjärtat arbeta under korta stunder på högre nivå tränar du upp kapaciteten – och det känns mycket enklare att jobba hårdare.

Hur kroppen påverkas av intervallträning?

Forskning visar att korta högintensiva träningspass ger bättre effekt än långa pass med måttlig belastning när det gäller att få ökad kondition. Intervallerna ger bättre syreupptagningsförmåga, och de höjer också mjölksyratröskeln vilket gör att du orkar träna längre med mjölksyra i musklerna.

Share this post