Populära

Vilka problem och mojligheter kan komma fran okad tillganglighet av informationskallor?

Vilka problem och möjligheter kan komma från ökad tillgänglighet av informationskällor?

Problem med informationen på internet:

  • utgivaren kan vara vem som helst: det är inte säkert att informationen är exakt och pålitlig.
  • mängden information är mycket stor och användaren måste själv värdera den och välja.
  • all information syns inte i resultaten från sökmotorerna.

Vad innebär andrahandskälla?

Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla.

Varför finns källan?

Alla från elever till journalister och författare använder sig av källkritik för att skapa sig en bild av hur verkligheten ser ut i samhället. Idag får vi mycket information från olika källor via internet och då är det viktigt att man använder källkritik för att bedöma om den information man får är trovärdig.

Vem är källan?

Kriterierna innebär att man frågar sig vem som är upphovsperson till källan (vilken kunskap personen har), när källan tillkom, varför (om personen är neutral), och om uppgifterna kan kontrolleras och samstämmer med andra oberoende källor.

Hur påverkar internet oss negativt?

Inte bara kriminalitet och bristande säkerhet utan själva innehållet på internet har dåliga egenskaper. Bristande källkritik, falsk information och rent skräp. Till detta kommer hat och mobbning och att användningen kan ta över, ta för mycket tid och ibland leda till ett beroende.

Vilka källor kan man lita på och varför?

källan är saklig. källan är känslosam. källan är transparent i hur den fungerar. du har kunskap om källans motiv och funktion.

Vad räknas som en primärkälla?

En primärkälla ger förstahandsinformation om ett ämne. Det kan till exempel vara artiklar eller böcker som är skrivna av någon som presenterar en egen teori eller undersökning. Det kan också vara en föreläsare som talar om sina egna forskningsresultat.

Hur kan en källas syfte påverka hur trovärdig den är?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Vad är det som gör en källa trovärdig?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Vem står bakom informationen?

Du behöver därför alltid fråga dig vem som står bakom informationen och vad den som står bakom informationen vill. Du bör fundera kring hur informationen är vinklad och i vilket syfte det gjorts. Vilseledande innehåll. Det som ser ut som en autentisk amatörfilm på en webbvideotjänst kan vara en del av en reklamkampanj.

Vad är Sekundärkälla och Primärkälla?

Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla.

Share this post