Vilka specialpedagogiska insatser har vi i samhället idag för att underlätta de med fysiska nedsättningar?
Vi erbjuder specialpedagogiskt stöd till förskolor och skolverksamheter i hela landet. Det gör vi genom specialpedagogisk rådgivning och utredning, dialog och samverkan med skolhuvudmän, statsbidrag, anpassade och tillgängliga läromedel samt information och kompetensutveckling.
Vad som är viktigt att tänka på i kommunikationen med en person med psykiska funktionshinder?
Inflytande, tillgänglighet, delaktighet, kontinuitet och helhetssyn är viktiga begrepp i mötet och i arbetet med personer som har funktionsnedsättningar. Begreppen är tätt sammanflätade och utgår från ett gott bemötande och synen på den enskildes rätt till självbestämmande och integritet.
Hur ser de specialpedagogiska insatserna ut på din förskola?
Modulen syftar till att utveckla fördjupad kunskap och förståelse för hur man skapar tillgängliga lärmiljöer i förskolan. I lärmiljön ingår den pedagogiska, den fysiska och den sociala miljön. Modulen lyfter hur undervisningen och lärmiljön kan bli tillgänglig utifrån varje enskilt barns förutsättningar och behov.
Hur kan fysiska funktionsnedsättningar påverka människors lärande och utveckling?
Funktionsnedsättningen kan påverka individens förmåga att tolka, bearbeta och förstå sinnesintryck som i sin tur påverkar verklighetsuppfattningen. En individs verklighetsuppfattning kan påverka förmågan att samspela och kommunicera.
Hur bemöter man en person med psykisk funktionsnedsättning?
Hur bör man bemöta personer med psykisk ohälsa?
- Bekräfta det psykiska måendet. Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna.
- Visa att personens känslor är befogade.
- Sträva efter att vara icke-dömande.
- Undvik ja- och nej-frågor.
- Visa förtroende för att personen gör allt hen kan.