Vilken arm domnar när man får en hjärtinfarkt?
Huvudsymtomet för hjärtinfarkt, den sprängande smärtan mitt i bröstet, är densamma för kvinnor som för män. Ofta strålar smärtorna ut i vänster arm, men de kan även stråla ut i båda armarna, händerna, halsen, underkäken, magen och ryggen. Man kan uppleva plötsliga andningssvårigheter med eller utan smärta.
Vad är en hjärtstartare?
En hjärtstartare är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Hjärtstartaren består av själva apparaten, ett par elektroder (plattor som klistras på bröstkorgen), en knapp för att ge strömstöt och eventuellt någon ytterligare knapp.
Hur gör man för att få ett hjärtstopp?
Personer som genomgått ett hjärtstopp undersöks alltid med elektrokardiografi, vanligen kallat EKG, som visar hjärtats rytm. EKG tas med hjälp av elektroder, oftast i form av små plattor som fästs på bröstkorgen, handlederna och vristerna.
Hur mycket underhåll krävs för en hjärtstartare?
Hjärtstartare kräver minimalt av underhåll med något års mellanrum. Underhållet består av utbyte av elektroder och batterier enligt tillverkarens rekommendationer. Hur frekvent byten ska ske beror på modell av hjärtstartare. Efter användning i en livräddningssituation ska elektroder alltid bytas och på vissa modeller även batteri.
Vad är ett tidigt tecken på hjärtstopp?
Kramper kan också vara ett tidigt tecken på hjärtstopp, även hos en patient med känd epilepsi. Tidig HLR för att vinna tid Genom tidigt insatt HLR kan andning och cirkulation hållas igång under en begränsad tid i väntan på en defibrillator. Om du upptäcker en person med hjärtstopp ska du starta HLR direkt.
https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU
Vad bör du tänka på omvårdnaden vid en hjärtinfarkt?
I omvårdnaden vid ACS är det initialt viktigt att se till att patienten blir smärtlindrad och får syrgas (Persson, 2003). Ett lugnt bemötande är viktigt samt att hela tiden informera patienten och även de närstående om de undersökningar och provtagningar som görs, och varför de görs (Fridlund, 1998).
Varför olika blodtryck i vänster och höger arm?
Hos högerhänta är trycket något högre i den högra armen, medan trycket i vänster arm kan vara något högre hos vänsterhänta. I de flesta fall är skillnaderna så små att de är försumbara (mindre än 10 mmHg). Det är endast vid sjukdom i blodkärlen till armarna som armblodtrycken kan bli avsevärt olika.
https://www.youtube.com/watch?v=00EvfH3dA4E