Populära

Vilken betydelse fick demokratins framvaxt i stadsstaten Aten?

Vilken betydelse fick demokratins framväxt i stadsstaten Aten?

Grundprinciperna var att det skulle råda politisk jämlikhet bland de fria männen och att alla skulle vara med. Viktigt var att man som medborgare skulle ha makt över andra samtidigt som man själv kunde bli styrd. Det gällde att kunna tala högt och tydligt för att de tusentals deltagarna i folkförsamlingen skulle höra.

Vad har vi fått från antikens Grekland?

Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland – dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare – har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar.

Vem hade makten under antiken?

Senare under antiken när stora riken började växa fram – som under den hellenistiska tiden och i romarriket – hade systemet med direktdemokrati redan förlorat sitt bruksvärde. Makten kom hädanefter att i första hand innehas av adel eller kungar.

Vilka styrde antikens Grekland?

Tvärtemot vad man tidigare har trott var de östra stadsstaterna i antikens Grekland både demokratiska och självständiga. Det visar doktoranden Susanne Carlsson i sin avhandling, som hon försvarar vid Uppsala universitet den 20 maj.

Var kom romarna ifrån?

Romerska riket, romarriket, romerska civilisationen eller antikens Rom var en kulturell, militär och politisk enhet som utgick från staden Rom och så småningom kom att dominera hela medelhavsområdet och stora delar av Europa. Antiken är namnet på perioden cirka 800 f.kr–500 e.Kr.

Varför utvecklas det ett demokratiskt styre i Aten?

Ostracism gick ut på att de församlade skrev namnet på en person som blivit mäktig inom staden, på en lerskärva. Om en person hade för mycket makt, ansågs detta kunna utgöra ett hot mot demokratin. Om en person fick ett visst antal ”röster” kunde personen landsförvisas i upp till tio år.

Share this post