Vilken betydelse har den genetiska forskningen för människans levnadsvillkor?
Genanalyser är idag ett viktigt verktyg inom historia och arkeologi. Dels ger de oss kunskap om vad människor åt förr i tiden och vilka sjukdomar som drab- bade dem. Men genteknik gör det också möjligt att spåra hur människan under historien vandrat och spritt sig över jordklotet.
Vilka egenskaper är genetiska?
Generna styr alltså om man föds med bruna, gröna eller blå ögon, blont, brunt, rött eller svart hår och så vidare. De speciella gener som styr mitokondrierna som finns i våra celler ärvs i regel bara på mödernet. Individens egenskaper utvecklas förutom av det genetiska arvet även av omgivningen och miljön.
Hur påverkar gentekniken människan?
Gentekniken används i framställandet av läkemedel och vacciner. Den har också medfört, att man redan på fosterstadiet kan avläsa ärftliga sjukdomar (och även andra anlag såsom ögonfärg, kroppsbyggnad m m). Genom så kallad genterapi försöker man också reparera och ersätta ”felaktiga” gener.
När under livet påverkar arvet eller miljön mer eller mindre?
Ungefär hälften av vår personlighet har vi ärvt genetiskt från våra föräldrar och ungefär hälften utvecklas genom våra livserfarenheter, menar författarna. Endast fem procent av personligheten beräknas härröra specifikt från vår uppväxt i den närmaste familjen.
Vad är skillnaden på arv och miljö?
Hur du är och utvecklas i ett samspel mellan arv och miljö. Arv betyder i det här sammanhanget de gener du har med dig från födseln. Med miljö menar man det som händer oss i livet , och hur vi lever våra liv.
Hur upptäckte Mendel att egenskaper kan ärvas?
Med så kallade dihybrida korsningar av ärtor, upptäckte Mendel att två egenskaper nedärvas oberoende av varandra. Nu vet vi att det sker om allelerna som kodar för de olika egenskaperna sitter på olika kromosomer. Sitter de på samma kromosom, kommer de alltid ärvas tillsammans.
Hur påverkar miljön vår personlighet?
Miljön påverkar personlighet mindre Tidigare forskning har visat att vår personlighet formas genom en kombination av arv (gener) och miljö (omgivning och erfarenheter). Och vi ärver mer än vi tror, menar Anna Dåderman. Det kan verka som att vår miljö formar oss hela tiden.