Innehållsförteckning
Vilken funktion har striatum?
Resultaten publiceras i vetenskapstidskriften Neuron och visar att ett område i hjärnan som kallas striatum fungerar som nod för integreringen av olika typer av sensorisk information, med specialiserade funktioner för olika typer av nervceller.
Vad är striatum?
Striatum eller strimmiga kroppen (latin neostriatum) är en subcortical (inuti) del av storhjärnan och finns i båda hjärnhalvorna. Det är den stora införselstationen för de basala ganglierna. Tillsammans med globus pallidus utgör striatum corpus striatum. Anatomiskt består striatum av nucleus caudatus och putamen.
Vilken funktion har basala ganglier?
De basala ganglierna är en grupp sammankopplade nervceller under cerebrala cortex som arbetar tillsammans för att vägleda rörelse och aktion. De är samlade i kärnor. Information skickas från hjärnbarken och thalamus till de basala ganglierna, där de bearbetas.
Vart sitter basala ganglier?
Precis under hjärnbarken ligger grupper av nervceller samlade i så kallade kärnor. De kallas basala ganglierna och har till uppgift att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av rörelser.
Vad är Accumbenskärnan?
Accumbenskärnan (latin: nucleus accumbens) utgör en del av de basala ganglierna tillsammans med putamen (skalkärnan) och globus pallidus (bleka kärnan) och räknas till det limbiska systemet. Namnet härstammar från latinets accumbo, vilket kan översättas till ungefär ”att ligga till bords tillsammans”.
Var sitter de basala ganglierna?
Basala ganglierna Precis under hjärnbarken ligger grupper av nervceller samlade i så kallade kärnor. De kallas basala ganglierna och har till uppgift att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av rörelser.
Hur fungerar belöningssystemet i hjärnan?
När dopaminet flödar från hjärnans belöningssystem stimuleras särskilda mottagarmolekyler på andra nervceller som får oss att njuta. Det gör att vi aktivt anstränger oss för att få uppleva den behagliga känslan igen. Hjärnan belönar oss också med en dos dopamin när vi har löst en svår uppgift.