Vilken var den första levande organismen?
Under de första tre miljarder åren i livets historia, hade det endast funnits encelliga organismer, men för ungefär 600 miljoner år sedan uppstod flercelliga varelser. De första flercelliga organismerna man känner till är de s.k. ediacaradjuren, en grupp platta djur som finns som fossil i Ediacara i Australien.
Hur såg jorden ut från början?
Jordens horisont sett från den internationella rymdstationen, ISS. För cirka 4,5 miljarder år sedan bildades vårt planetsystem ur en roterande skiva av gas och stoft i utkanten av galaxen Vintergatan. Forskare menar att jorden uppstått genom att asteroider kolliderat med varandra och på så sätt klumpats ihop.
Hur anpassar växter sig?
I de delar av världen där det finns tydliga årstider styrs ofta utvecklingen hos växter och djur av temperatur, fuktighet eller ljus. Miljösignalerna gör att djuren eller växterna vet när de ska ”ta” olika steg i sin utveckling som att blomma, vakna upp ur vinterdvalan eller föröka sig.
Vad menas med evolutionsteorin?
Evolutionsteorin förklarar hur olika arter av växter och djur har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden. Växter och djur har förändrats under flera miljoner års utveckling (evolution). Bevis för detta är bland annat fossil efter växter och djur som nu är utdöda.
Hur såg jorden ut innan liv?
Jorden tros ha varit helt täckt av glaciärer vid denna tidpunkt – till och med vid ekvatorn. Man brukar därför säga att jorden såg ut som en snöboll. Det flercelliga livet experimenterar, och en rad märkliga organismer uppkommer, bland annat Dickinsonia och Charnia.
Hur såg jorden ut för 500 miljoner år sedan?
Lite som Stilla havet, men mycket större. Stora delar av superkontinenten Pangaea var en torr och ogästvänlig öken, eftersom kontinenten var så hiskeligt stor att få regnmoln orkade ta sig ända fram till dess inre delar. Det landburna liv som fanns dominerades av reptiler, inklusive de allra första dinosaurierna.
Hur ingår människan i livets utveckling?
Nästa steg i människans evolution var encelliga organismer med specialiserade celldelar, kallade eukaryoter. De encelliga eukaryoterna som vi människor härstammar från, vilka kan ses som ensamma djurceller, bildades troligtvis genom att en stor prokaryot invaderades av en mindre prokaryot som kunde andas syre.
Hur djur och växter anpassar sig till livsmiljöer?
Att fälla sina löv, ändra färg på vintern, flytta utomlands, ha tjocka blad, kamouflera sig är andra exempel på anpassning. Strategierna för överlevnad är många. Nästan varje art har någon form av anpassning vad gäller att hitta föda, skydda sig eller bo.